Britse virusvariant circuleert al weken in Spanje

door admin
Britse virusvariant circuleert al weken in Spanje

Dat blijkt uit genetische analyses die zijn uitgevoerd door het biomedisch onderzoeksinstituut Fundación Fisabio van de regio Valencia. Tegelijkertijd onderzoeken ook ziekenhuizen in de regio Madrid en Andalusië besmettingsgevallen met de Britse variant van het coronavirus bij patiënten die geen enkele relatie met het Verenigd Koninkrijk hebben gehad.

Versrpeiding virusvariant binnen Spanje nog onbekend

Britse deskundigen hebben laten weten dat het nieuw opgedoken virus 70 procent besmettelijker is dan het virus dat sinds begin dit jaar in Europa circuleert. Volgens Pere Godoy van de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie is het moeilijk te voorspellen hoe de nieuwe variant zich in landen buiten het Verenigd Koninkrijk zal gaan gedragen. Dat hangt onder andere af van het aantal mutaties van de nieuwe variant zelf, het aantal mensen dat er inmiddels mee besmet is en de snelheid waarmee de vaccinatiecampagne zal verlopen. Het is vooralsnog niet bekend in hoeverre het nieuwe virus zich nu binnen Spanje heeft verspreid. 

In ziekenhuis Ramón y Cajal in Madrid is bij een onderzoek naar het nieuwe virus onder 700 positief geteste personen bij 1 procent van hen de Britse variant aangetroffen. Ook in Andalusië is de Britse variant meerdere keren opgedoken, die volgens twee ziekenhuisdirecteuren uit de regio niet in alle gevallen zijn te herleiden tot Gibraltar of het Verenigd Koninkrijk en dus duiden op circulatie van virus binnen Andalusië zelf. 

“Ik veronderstel dat het nieuwe virus al wekenlang in Spanje aanwezig is. We kunnen alleen niet achterhalen in hoeverre dit virus heeft bijgedragen aan de recente toename van het aantal besmettingsgevallen in Spanje omdat het nu ook heel koud is, mensen voornamelijk binnen zijn en we net de feestdagen achter de rug hebben”, zegt een van de ziekenhuisdirecteuren. 

Gevolgen van virusvariant waarschijnlijk niet heel groot

Deskundigen vinden het niet verrassend dat de Britse virusvariant ook in Spanje is opgedoken, gezien er nog vrij personenverkeer was nadat de variant voor het eerst opdook in Engeland. Onderzoeker Fernando González Candelas van Fundación Fisabio veronderstelt dat de virusvariant in kleine concentraties al langer circuleert buiten de VK zonder dat het is opgemerkt. Het is volgens Gónzales Candelas nog te vroeg om iets te zeggen over de verspreiding van de virusvariant binnen Spanje. Doorgaans hebben nieuw geïmporteerde varianten geen grote gevolgen voor het epidemiologisch verloop en bovendien is er nu nog te weinig bekend over bijvoorbeeld de mate van besmettelijkheid. 

Dit vind je misschien ook leuk