Spaanse regiobesturen pleiten voor strenge lockdown met thuisblijfplicht

door admin
Spaanse regiobesturen pleiten voor strenge lockdown met thuisblijfplicht

Donderdag meldde het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid 35.878 nieuwe coronagevallen en 201 sterfgevallen. De gemiddelde incidentie in Spanje is met deze cijfers explosief gestegen naar 522 coronagevallen per 100.000 inwoners. Met deze aantallen pleiten diverse autonome regio’s in Spanje voor een strenge lockdown met thuisblijfplicht.

Spaanse regiobesturen mogen geen thuisblijfplicht opleggen

Dit behoort echter niet tot de mogelijkheden van regiobesturen. Binnen de Staat van Alarm die de overheid eind oktober oplegde, hebben regiobesturen niet de bevoegdheid om een lockdown of thuisblijfplicht op te leggen. Daarom hebben onder meer de regeringen van Castilië en León, Murcia, Asturië en Andalusië de Spaanse regering verzocht om snel te handelen en een besluit te nemen over het aanpakken van deze derde coronagolf.

Al sinds november vragen deskundigen en sommige regiobesturen zich af waarom de overheid niet opnieuw besluit tot een lockdown. Veel regio’s hebben al wel beperkingende maatregelen opgelegd om de coronabesmettingen terug te dringen, maar een thuisblijfplicht opleggen aan de inwoners is wettelijk gezien niet toegestaan. Dat is iets waarover alleen de Spaanse overheid mag beslissen.

Deskundigen willen actie van Spaanse overheid

Hoewel de Spaanse regering een lockdown zoals in maart tot nu toe van de hand heeft gewezen, vertellen epidemiologen dat dit echter de enige manier is om een halt toe te roepen aan de explosief stijgende cijfers. Deskundigen waarschuwden het ministerie van Volksgezondheid in december al dat als de regering tijdens de kerst zou versoepelen er in januari en februari sprake zou zijn van ‘zwarte maanden’. Deze voorspelling lijkt uit te komen.

Zowel deskundigen als bestuurders van autonome regio’s vragen de Spaanse overheid óf opnieuw een landelijke lockdown af te kondigen óf de regiobesturen de macht te geven een thuisblijfplicht of lockdown voor de eigen regio op te leggen.

Dit vind je misschien ook leuk