Regio Galicië voert in uitzonderlijke gevallen ook anale coronatests uit

door admin
Regio Galicië voert in uitzonderlijke gevallen ook anale coronatests uit

De rectale PCR-test wordt volgens de Galicische televisiezender CRTVG alleen gebruikt bij ernstig zieke patiënten. Deze tests zijn effectiever gebleken dan de gangbare wattenstaafjestests in neus en keel omdat sporen van het coronavirus langer in het laatste deel van het spijsverteringskanaal ciruculeren dan in de bovenste luchtwegen, ondanks dat het om een respiratoir virus gaat.

Wegens de grotere betrouwbaarheid van de anale tests worden deze in China inmiddels toegepast bij situaties zoals een verplichte quarantaine in hotels of in hoogrisicogebieden. 

Alleen rectale test als monster uit luchtwegen onmogelijk is

De Galicische openbare gezondheidsdienst Sergas heeft aan de krant ABC.es laten weten dat deze testmethode niet nieuw is, maar al sinds aanvang van de pandemie in Galicië wordt toegepast. Dat wil zeggen, alleen bij patiënten die ernstig ziek zijn en beademd moeten worden en patiënten met een kwetsbaar ademhalingssysteem.

Daarbij biedt de rectale testmethode ook voordelen bij het testen van baby’s en van mensen met zekere psychiatrische aandoeningen en personen die niet meewerken bij het ondergaan van de test. Voor alle overige mensen blijven de gangbare PCR-tests met slijmvlies uit neus en keel de aangewezen methode om de aanwezigheid van coronavirus in het lichaam aan te tonen.

Dit vind je misschien ook leuk