Spaanse autonome regio’s kunnen eigen vaccinatiestrategie bepalen

door admin
Spaanse autonome regio’s kunnen eigen vaccinatiestrategie bepalen

De regio’s moeten dus in eerste instantie rekening houden met de risicocriteria voor overlijden en verdere verspreiding van het coronavirus, zoals dat bijvoorbeeld geldt voor medewerkers in de covid-zorg. Daarna zijn de deelbesturen vrij om te kiezen wie er aan de beurt is voor de vaccinatie. 

Een duidelijke strategie voor de volgorde waarin de Spaanse bevolking gevaccineerd gaat worden is in de Interterritoriale Raad voor Volksgezondheid, waar alle autonome regio’s samen met het ministerie van Volksgezondheid zitting in hebben, nog niet gespecificeerd. Dat geeft ruimte aan een vrije interpretatie van de urgentie voor verschillende bevolkingsgroepen. 

Overal eerst verpleeghuisbewoners, hun verzorgers en 80-plussers

Als eerste zijn in heel Spanje de verpleeghuisbewoners en het zorgpersoneel van de verpleeghuizen aan de beurt voor de covid-vaccinatie. Daarna volgen de overige medewerkers uit de frontlinie van de covid-19-zorg en de 80-plussers. Vermoedelijk zullen daarna de 70-plussers aan de beurt zijn en de ernstig zieken, afhankelijk dus van de protocollen die de afzonderlijke regio’s gaan opstellen. 

Voorrang voor horecamedewerkers en taxichauffeurs?

Daarmee is in principe de weg vrij voor het controversiële voorstel van regiopresident Isabel Díaz Ayuso van Madrid om na de meest kwetsbare groepen alle horecamedewerkers en taxischauffeurs te vaccineren. Afgelopen maandag stelde Díaz Ayuso openlijk de vraag of niet eerst de beroepsgroepen aan de beurt moeten komen die het meest zijn blootgesteld aan het coronavirus zoals docenten, obers en taxichauffeurs. 

Het ministerie van Volksgezondheid stelde daarop dat de te vaccineren groepen en het tijdstip van hun vaccinatie gedefinieerd moeten worden door wetenschappers en dat daarna nog overleg volgt in de Interterrioriale Raad voor Volksgezondheid. Dat moet dan uiteindelijk toch leiden tot een algemeen geldend protocol. 

Geen EU-vaccinatieprotocol

Advocaat en doctor in de Gezondheidswetenschappen Julio Sánchez Fierro vindt dat er een algemeen geldend vaccinatieprotocol van de Europese Unie zou moeten zijn. De inkoop en de daaropvolgende distributie van de vaccins is immers ook gecoördineerd door de EU. Er is echter een Europese regelgeving die stelt dat gezondheidszorgkwesties qua beleid, financiering en formaliteiten door de lidstaten zelf moeten worden geregeld. De Europese Unie kan daarbij wel een oriënterende, maar geen uitvoerende functie bekleden. 

Dit vind je misschien ook leuk