Vrijwilligerswerk boost voor moraal en nachtrust van de Spanjaard

door admin
Vrijwilligerswerk boost voor moraal en nachtrust van de Spanjaard

Uit het onderzoek, dat is gehouden onder 4.000 Spanjaarden, blijkt dat 58,5% van de ondervraagden aangeeft dat zij zich sinds het begin van de pandemie triester hebben gevoeld dan daarvoor, tegenover 46,7% van degenen die vrijwilligerswerk doen.

De uitkomsten staan vermeld in rapport ‘De impact van de pandemie in de derde sector ‘(de vrijwilligerssector) dat is opgesteld door het Spaans Platform Vrijwilligerswerk (PVE) en het Platform voor de derde sector.

Minder bezorgd

Bovendien blijkt uit de gegevens dat 75,2% van de ondervraagde bevolking zich tijdens de pandemie overbezorgd heeft gevoeld, tegenover 61,6% van de vrijwilligers. 56,8% van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen, zegt zich zorgen te hebben gemaakt over hun toekomst. Vrijwilligers zijn met 44,1% beduidend optimistischer.

De angst voor besmetting baarde 22,9% van de vrijwilligers zorgen, terwijl 58,5% van de overige ondervraagden erkende bang te zijn geweest voor besmetting of hierover negatieve emoties te hebben gevoeld.

Betere nachtrust

Het onderzoek toont ook aan dat over het algemeen de bevolking meer problemen had om in slaap te vallen of om goed uit te rusten tijdens de pandemie. Vrijwilligers hebben ook hier iets beter gescoord; 61,6% van hen heeft geen slaapproblemen ondervonden, tegenover 63,9% van de andere respondenten.

Het Platform Vrijwilligerswerk wijst erop dat het profiel van de vrijwilligersprofiel COVID-19 is veranderd. Een derde van de vrijwilligers staakte de werkzaamheden tijdens de lockdown, vooral mensen ouder dan 65 jaar moesten stoppen (49%). Daar staat tegenover dat meer jongeren tussen 18 en 34 jaar, voor zover de autoriteiten dit toestonden, vrijwilligerswerk hebben gedaan.

Profielen en taken

Spanje kent nu wat leeftijd betreft twee vrijwilligersprofielen: jongeren tussen 14 en 34 jaar en mensen boven de 55 jaar. Hun meest voorkomende vrijwilligerstaken tijdens de pandemie zijn: het zorgen voor mensen (32,6%), meewerken aan opleiding en ondersteuning van scholen (28,7%); ondersteuning bij administratieve taken (23%) en logistiek (22,2%). Het aantal mannen dat zorggerelateerde taken verricht, is toegenomen.

Niet meer besmettingen onder vrijwilligers

Het rapport benadrukt dat het virus de vrijwilligers niet in het bijzonder heeft getroffen. 89 % van de geraadpleegde vrijwilligers heeft geen symptomen van COVID-19 gehad en 71,3% verklaart dat zij al in het begin van de lockdown eigen middelen hebben gebruikt om hun vrijwilligerswerk toch te kunnen doen. 

Dit vind je misschien ook leuk