Costa del Sol heeft veel te weinig ambulances om bevolking te bedienen

door admin
Costa del Sol heeft veel te weinig ambulances om bevolking te bedienen

Dat betekent een dubbele hoeveelheid van de bestaande hoeveelheid. Zo rijden in Marbella slechts 4 ambulances rond, waarvan 1 ambulance met alleen een chauffeur die alleen patiënten die dringende gezondheidszorg nodig hebben ophalen of verplaatsen tussen ziekenhuizen.

De standaardaanbeveling volgens de vakbonden is dat er één ambulance-eenheid is op elke 25.000 inwoners terwijl uit de praktijk blijkt dat het dubbele aantal hier nodig is als rekening wordt gehouden met alle gezondheidsaanbevelingen.

Buiten dat wordt er in bovenstaande schatting nog niet eens rekening gehouden met het feit dat de bevolking aan de Costa del Sol in normale jaren in de zomermaanden verdubbelt of verdrievoudigt. Het district beslaat de hele kustzone van Torremolinos tot Manilva met ook iets meer in het binnenland liggende gemeentes zoals Istán, Ojén en Casares die daar nog bij gerekend worden. 

Van de vier ambulances voor de hele gemeente Marbella (147.633 geregistreerde inwoners in 2020) is er niet eentje enkel voor transfers, maar een andere is voor het noodnummer 061. Niet alleen in Marbella rijden te weinig ambulances rond. Het aanbod dat ver onder de sanitaire aanbevelingen ligt, geldt volgens radiozender OndaCero voor het hele district Costa del Sol. 

De CCOO-afgevaardigde in de gezondheidszorg van Malaga, de concessiehouder voor ambulancediensten, Francisco Javier Aranda, heeft het type voertuigen en de behoeften uiteengezet, die zelfs onderschreven zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In Estepona zijn er twee normale eenheden en een ambulance voor transfers. Deze drie voertuigen bedienen heel Estepona (70.228 inwoners), Manilva en Casares (Samen 34.322). Dezelfde situatie doet zich ook voor in Fuengirola, Mijas en Benalmádena met samen ruim 237.000 geregistreerde inwoners. 

Dit vind je misschien ook leuk