Spaanse wetenschap behaalt mijlpaal in kindergeneeskunde

door admin
Spaanse wetenschap behaalt mijlpaal in kindergeneeskunde

Met de toegekende CE-markering mag het Spaanse uitwendige kinderskelet zowel binnen als buiten Europa worden verhandeld. Het gaat om een wereldwijde primeur die een revolutie betekent voor de Spaanse wetenschap. Het uitwendige skelet is ontwikkeld door wetenschappers van de Spaanse Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC), die het octrooi ontving om de uitvinding te commercialiseren. 

Atlas 2030

Het exoskelet kreeg de naam Atlas 2030, vernoemd naar de Titanenleider Atlas uit de Griekse mythologie die door Zeus veroordeeld werd het hemelgewelf op zijn schouders te dragen. Uitvinder Elena García Armada noemt de behaalde mijlpaal ‘historisch’ en het zoveelste bewijs van vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek van Spaanse bodem.  

Samen met minister Pedro Duque van Wetenschap en Innovatie en directeur Rosa Menéndez van de CSIC presenteerde García Armada de belangrijke uitvinding die mogelijk was dankzij het door haar opgerichte bedrijf Marsi-Bionics. De Atlas 2030 is ontworpen om kinderen van tussen de 4 en 10 jaar met een hersenverlamming, dwarslaesie of spierdystrofie te ondersteunen bij het lopen. Het uitwendige skelet detecteert de bewegingen op niet-invasieve wijze, waardoor het kind het gevoel ervaart zelfstandig te lopen. 

Acht mechanische gewrichten laten kind bewegen

Het uitwendige skelet biedt gegarandeerd veilige ondersteuning aan het hele lichaam, zo nodig zelfs met een hoofdsteun. Met acht actieve gewrichten kan een verlamd kind bewegingen in alle richtingen maken. Met de groei tijdens de kinderjaren, groeit het skelet met enkele aanpassingen eenvoudig met de eigenaar mee. 

Aan de succesvolle uitvinding gingen tien jaar wetenschappelijk onderzoek vooraf. García Armada startte met haar onderzoek nadat ze een meisje had leren kennen dat volledig verlamd was. Voor nu is haar doelstelling bereikt, maar haar ultieme wens blijft dat de Atlas 2030 beschikbaar zal zijn voor ieder kind ter wereld dat daar baat bij heeft. 

De Atlas 2030 werd al uitvoerig in Spaanse ziekenhuizen getest en gebruikt en maakt nu een sprong naar de commerciële markt om de wereldwijd 17 miljoen verlamde kinderen een betere kwaliteit van leven te geven. 

Dit vind je misschien ook leuk