Beroep op hulporganisatie Caritas Spanje enorm gestegen door pandemie

door admin
Beroep op hulporganisatie Caritas Spanje enorm gestegen door pandemie

Internationaal heeft Caritas 2,86 miljoen mensen ondersteund, 460.000 mensen meer dan in 2019. De grootste stijging deed zich in 2020 voor bij opvang- en hulpprogramma’s, die hoofdzakelijk bedoeld zijn om in de meest essentiële behoeften te voorzien, zoals voedsel of huisvesting. 406 000 meer mensen vroegen om hulp  op dit gebied, totaal waren dat 1,4 miljoen mensen, 80,6% van het totaal.

Ook bood Caritas projecten voor gezinnen, kinderen en jongeren (88.740 mensen) solidaire economie -werkgelegenheid, sociale economie en eerlijke handel-  (79.359 mensen), daklozen (43.899), immigranten (42.411); bejaarden (17.748) en vrouwen (9.560). 

Verdubbeling vraag

De meest recente gegevens over de aantallen mensen die op dit moment hulp krijgen, zijn niet beschikbaar, maar wel zegt de organisatie dat ‘zij nog geen daling van de hulpvraag voelt’. Tijdens de pandemie verdubbelde de vraag zelfs, vooral op het gebied van voedsel- en huisvestingsbehoeften. Veel kwetsbaren konden niet bij sociale diensten terecht. 

Inkomsten en uitgaven

Caritas Spanje heeft het afgelopen jaar 386,7 miljoen euro geïnvesteerd in verschillende middelen en projecten binnen Spanje en in internationale samenwerkingsacties, ongeveer 50 miljoen meer dan in 2019. Deze middelen zijn afkomstig van duizenden partners, donateurs en particuliere medewerkers, die meer dan 273 miljoen hebben bijgedragen, en van de verschillende overheidsdiensten die tijdens de pandemie 113,5 miljoen euro stortten.

 Het meeste geld ging naar programma’s voor onderdak en bijstand (92,4 miljoen), solidaire economie (85,6 miljoen), ouderen (36,2 miljoen), daklozen (35,3 miljoen) en gezondheid – drugsverslaving, hiv-aids, psychologische ondersteuning en geestelijke gezondheid (11,8 miljoen). 19 miljoen euro ging naar projecten en strategieën op het gebied van internationale samenwerking, om zo’n 1 miljoen mensen te ondersteunen. 

81.182 vrijwilligers

Bij Caritas Spanje werken 5.324 medewerkers en zijn 81.182 vrijwilligers actief. ‘De pandemie heeft Caritas voor een ongekende uitdaging gesteld, waarop we met enorme flexibiliteit en creativiteit hebben gereageerd. Deze crisis heeft ons gedwongen onszelf opnieuw uit te vinden, onze acties, opvang en begeleiding te heroverwegen om te zorgen voor alomvattende processen, gericht op mensen en hun rechten’, benadrukte secretaris-generaal Natalia Peiro.

‘Tsunami voor de samenleving’

De hulporganisatie presenteerde behalve de cijfers ook het onderzoek naar de gevolgen van die ‘reusachtige tsunami’ die Covid-19 heeft betekend en die de hele samenleving heeft getroffen, maar vooral ‘de meest kwetsbare gezinnen’.

De werkloosheid onder de bevolking die door Caritas is geholpen is meer dan drie keer zo hoog als onder de bevolking als geheel. Slechts 23% er in al die maanden in geslaagd zijn baan te behouden, en er zijn er meer dan 95.000 door Caritas begeleide personen die er nooit in zijn geslaagd een baan te vinden.

Ongeveer 315.000 mensen (21%) leven in huishoudens die met hun inkomen niet aan de armoede zouden kunnen ontsnappen. Zo’n 26.000 mensen (14%) leefden de crisis niet in armoede maar nu wel. Vooral in gezinnen met minderjarigen zijn getroffen (59% van de eenoudergezinnen en 81% van de grote gezinnen). Bij gezinnen met minderjarige kinderen steeg het gemiddelde armoedepercentage van 47% naar 55% . 

Huisvesting en gezondheid

Huisvesting is volgens Caritas een ander groot probleem dat door de pandemie is verergerd. Sinds het begin van de crisis is een op de vijf door de organisatie geholpen gezinnen verhuisd, waarvan de helft om financiële redenen. Bovendien waarschuwt Caritas dat er meer dan 220.000 gezinnen (45,8%) zijn die niet kunnen voldoen aan de kosten van basisvoorzieningen als water, energie of internet. 

40% van de kwetsbare personen heeft een ofmeer angstaanvallen of paniekaanvallen gehad, 2,5 keer meer dan de bevolking in het algemeen. Zij kampen met twee keer zo veel stress, bezorgdheid en verdriet als de rest van de Spaanse bevolking.

Dit vind je misschien ook leuk