Spaanse minister: ‘Waarschijnlijk derde dosis vaccin nodig’

door admin
Spaanse minister: 'Waarschijnlijk derde dosis vaccin nodig'

Dit zei Darías in een interview met radiozender OndaCero vrijdagochtend. ‘Alles lijkt erop te wijzen dat we een derde dosis moeten verstrekken’. Ze legde vervolgens uit dat Spanje de contracten met Pfizer en Moderna voor 2022 en 2023 heeft getekend aan de hand van de EU. De contracten voor Spanje lopen op tot 1,8 miljard euro in het geval van Pfizer en 480 miljoen euro voor Moderna. 

Darias zei er niet aan te twijfelen dat de komende jaren gevaccineerd moet blijven worden. ‘Wanneer de volgende dosis verstrekt moet worden, is alleen de vraag’.

Op dit moment bestudeert het Europees Geneesmiddelen Bureau EMA het voorstel van de farmaceutische bedrijven Pfizer en Moderna over de eventuele derde dosis of ‘booster’. 

Vooralsnog hebben instituten zoals de Amerikaanse FDA (voedsel- en medicijnagentschap) en CDC (centra voor ziektecontrole en preventie) de noodzaak tot een derde dosis afgewezen en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft ook laten weten hier geen voorstander van te zijn. Niet alleen omdat hier op dit moment nog geen afdoend wetenschappelijk bewijs voor is, maar ook omdat het onrechtvaardig zou zijn naar de – veelal arme – landen die nog moeten beginnen met het inenten van hun bevolking. De armste landen hebben nog geen 1 procent van hun bevolking gevaccineerd.

Darías gaf wel aan dat het belangrijk is tot een vaccinatiegrad van 100 procent te komen of daar heel dichtbij in de buurt. Bovendien moet dat gelden voor de hele wereldbevolking want ‘we zijn niet veilig tot de hele wereld is gevaccineerd’. 

Spanje geeft 22 miljoen doses aan arme landen

Volgens de gezondheidsminister heeft de Spaanse regering beloofd 22 miljoen doses vaccin aan andere landen te schenken en daarvoor al 4 miljard euro heeft geïnvesteerd. ‘Het virus heeft een manier om te overleven en dat is via mutaties en enkele mutaties zijn besmettelijker of kunnen door de huidige vaccins heen breken. 

Minder besmettingen

Darías gaf het interview op het moment dat de snelheid waarop het tempo van groei van het aantal nieuwe besmettingen begint af te nemen. Hoewel deze tendens in verschillende gebieden in Spanje anders verloopt. De virusincidentie voor het hele land ligt momenteel op 659 gevallen per 100.000 inwoners en alle autonome regio’s vallen onder de noemer ‘extreem risico’. De incidentie varieert tussen 276 in Castilla-La Mancha tot 1.216 in Catalonië. 

25 miljoen Spanjaarden zijn volgens cijfers van donderdag volledig gevaccineerd.

Dit vind je misschien ook leuk