Spanje kondigt historische uitbreiding ambtenarenapparaat aan

door admin
Spanje kondigt historische uitbreiding ambtenarenapparaat aan

Van de 30.445 nieuwe ambtenarenfuncties zullen er 9.509 intern worden opgevuld. Het is niet eerder voorgekomen dat de Spaanse overheid zo veel nieuwe banen beschikbaar stelde. Dit jaar is dat mogelijk omdat de Spaanse premier het geld uit het Europese noodfonds aanwendt om het hele ambtenarenapparaat te moderniseren. 

Met de zogeheten Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (FHV) moeten nationale overheden hun beleid afstellen op de doelen van de Europese Unie. Tot 2025 ontvangt Spanje 140 miljard euro uit dit Europese herstelfonds. Met dat geld moet een technologische transformatie worden gerealiseerd (waarvoor ruim 4,5 miljard euro is gereserveerd), publieke bedrijfsvoering worden verbeterd en processen beter gestroomlijnd. Ook moet geïnvesteerd worden in menselijk kapitaal, dat wil zeggen alle menselijke bijdragen die economische waarde produceren. Dit laatste betekent voor Spanje dat het hoge aantal tijdelijke arbeidscontracten binnen publieke functies omlaag moet. 

Meer vaste contracten voor ambtenaren

Volgens een enquête onder de actieve beroepsbevolking (EPA) is nu 30 procent van alle ambtenarencontracten van tijdelijke aard. Daarmee hoort Spanje bij de Europese landen met het hoogste percentage tijdelijke contracten. Daarbij hebben de ambtenaren in Spanje niet alleen grote druk ondervonden als gevolg van de huidige pandemie, maar was dat ook het geval tussen 2011 en 2017 als gevolg van de financiële crisis. In die jaren werden ambtenaren die uit het arbeidsproces verdwenen slechts sporadisch vervangen door nieuwe werknemers. Dat had tot gevolg dat de gemiddelde leeftijd steeg naar boven de 52 jaar, dat is ruim tien jaar ouder dan de gemiddelde leeftijd van werknemers in het Spaanse bedrijfsleven. 

Investering in technologie 

De Spaanse overheid verwacht dat in de komende 8 jaar 51 procent van de huidige ambtenaren met pensioen gaat, en dat daarom op tijd voor vervanging van deze groep arbeidskrachten moet worden gezorgd. Het vacatureaanbod in 2021 richt zich vooral op nieuw talent binnen de exacte wetenschappen. Met 2.924 nieuwe banen is dat 37 procent meer dan het aantal banen dat het vorig jaar beschikbaar kwam op dit gebied. Een groot deel van deze nieuw aan te stellen ambtenaren (1.330 vacatures) zal een functie krijgen binnen de IT-sector. 

Versterking Spaanse veiligheidsdiensten

Nog eens 1.450 vacatures zijn bestemd voor uitbreiding van het personeel bij de Spaanse Belastingdienst, ten behoeve van modernisering van het fiscale systeem. Bij Justitie vindt eveneens een moderniseringsproces plaats waar 1.200 nieuwe werknemers voor aan de slag kunnen. 1000 nieuwe werknemers zullen zich gaan inzetten voor versterking van het gevangeniswezen en 2.750 ambtenaren zijn er nog nodig om het overheidsbeleid in goede banen te leiden, waaronder administratief personeel, overheidsinspecteurs en specialisten op het gebied van accountancy. De Spaanse veiligheidsdiensten (Guardia Civil, Nationale Politie en het leger) krijgen aanzienlijke versterking met zo’n 6.950 nieuwe collega’s.

Het is niet voor het eerst dat de Spaanse regering fors investeert in uitbreiding van het ambtenarenapparaat. Sinds Pedro Sánchez in 2018 aantrad als premier van Spanje, is het vacatureaanbod voor ambtenaren met 73 procent gestegen vergeleken met de regeringsperiode van Mariano Rajoy, dat was tussen 2012 en 2017. Toen kwamen er in totaal 63.394 overheidsvacatures vrij, onder het bewind van Sánchez zijn dat er 109.718. 

Dit vind je misschien ook leuk