Direct derde vaccinatie voor Spaanse ouderen in tehuizen en risicogroepen

door admin
Direct derde vaccinatie voor Spaanse ouderen in tehuizen en risicogroepen

De Spaanse autonome gemeenschappen zijn het hier donderdag over eens geworden. Zij willen niet, zoals het ministerie van Volksgezondheid eerder voorstelde, wachten tot 4 oktober, noch de derde vaccinatie met de griepcampagne laten samenvallen.

In plaats van begin oktober wordt onmiddellijk gestart met het toebrengen van de derde dosis. De ouderen zijn, in januari een jaar geleden, samen met zorgmedewerkers als eersten ingeënt. Het ministerie van Volksgezondheid wees in een verklaring gop ‘het kwetsbare profiel, vaak onderliggend lijden en besloten omgeving’ die deze ouderen gemeen hebben.

Meer risicogroepen 

Nog maar een week geleden was Castilla-La Mancha de eerste autonome regio die het ministerie van Volksgezondheid verzocht om een derde dosis, een verzoek dat door zes andere regio’s werd ingewilligd. In eerste instantie vroeg minister Carolina Darias om meer tijd, zodat het vaccinatiecomité kon beoordelen welke groepen de extra dosis zouden moeten krijgen. Dat waren patiënten met onderliggend lijden die minder goed beschermd zijn tegen Covid dan gezonde mensen die twee vaccinaties hebben gehad. Vervolgens zijn ook bejaarden in verpleeghuizen aan de lijst toegevoegd. 

Groep 7

Daarnaast zal ook een derde dosis worden toegebracht aan patiënten die lijden aan een van de ziekten die zijn vermeld in groep 7 van de vaccinatiestrategie. Daarbij gaat het om mensen die een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben ondergaan en kankerpatiënten die behandeld worden met anti-CD-20-medicijnen. Ook personen die hemodialyse of peritoneale dialyse -bij nierfalen- ondergaan en mensen ouder dan 40 jaar met het syndroom van Down krijgen de derde dosis. Patiënten die behandeld worden voor kanker in bloed, beenmerg en lymfklieren, of  chemotherapie krijgen tegen kanker in de organen, mensen die lijden aan longkanker en met chemotherapie of immunotherapie worden behandeld, worden eveneens voor een derde keer gevaccineerd. Ook mensen met een hiv-infectie en cystic fibrose worden tot groep 7 gerekend.

Debat over de derde dosis

De derde dosis wordt aan deze risicogroepen toegediend terwijl de immunisatie van de gehele bevolking boven de 12 jaar nog niet is voltooid. Darias benadrukte woensdag dat 75% van de Spaanse bevolking volledig gevaccineerd is en moedigde degenen die dat nog niet hebben aan zich te laten vaccineren. Donderdag wilde de commissie voor Volksgezondheid niet alleen meer groepen goedkeuren voor de derde dosis, maar ook benadrukken dat ‘het op dit moment van het grootste belang is om alle mensen ouder dan 12 jaar die nog niet gevaccineerd zijn, in te enten’.

Wereldwijd strijdtoneel

De toediening van de derde vaccinatie is een wereldwijde strijd geworden waarbij behalve hoge-inkomenslanden die zoeken naar manieren om de bescherming van hun inwoners te waarborgen, ook midden- en lage-inkomenslanden -die samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eisen dat de vaccinatie eerder wordt gegeven in landen met minder mogelijkheden- en farmaceutische bedrijven betrokken zijn. Zoals Moderna, dat voor het eind van het jaar een boosterdosis tegen de deltavariant aanbeveelt.

Boosterdosis

Het standpunt van het ministerie is dat voortdurend moet worden bekeken welke groepen in aanmerking komen voor een derde vaccinatie. Daarbij wordt ook de booster- of opkikkerdosis ingevoerd. Die werd eerder overwogen door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Zij wijzen een hervaccinatie van de algemene bevolking echter af.

Darias verzekerde donderdag dat het voorstel dat nu is aangenomen in overeenstemming is met de aanbevelingen van het EMA en benadrukte dat de autoriteiten continu alle uit te voeren maatregelen evalueren en dat dit altijd gebeurt met wetenschappelijk bewijs als basis.

Dit vind je misschien ook leuk