Particuliere initiatieven om daklozen weer aan het werk te helpen in Spanje

door admin
Particuliere initiatieven om daklozen weer aan het werk te helpen in Spanje

Gelukkig voor hen zijn er initiatieven die hen weer op de been proberen te helpen. Een daarvan is Un Mismo Equipo (één team). Dit is een website met een Instagram-account waarop werklozen en vaak daklozen hun vaardigheden kunnen adverteren bij potentiële werkgevers. 

Het initiatief begon in juni toen een vriend van de filmmaker Gonzalo Perales hem een ​​foto stuurde van een man op een straat in het centrum van Madrid. De man was elektricien van beroep en maakte reclame voor zijn werk op straat.

De positieve kracht van sociale media

Perales plaatste de foto op zijn Instagram-account. Binnen een uur kreeg de man een baan aangeboden. De volgende dag ontmoette Perales een andere man in de straten van Madrid die op zoek was naar werk als ober. Hij uploadde zijn verhaal en binnen 48 uur waren er 15 bedrijven die interesse hadden om de man aan werk te helpen. 

Perales merkte dat veel van de werk- en daklozen in Madrid tussen veertig en zestig jaar waren en dat ze eerder werk in de horeca, als verkoper of in de bouw vonden. Omdat ze door de pandemie hun baan kwijtraakten, raakten ze geïsoleerd van de arbeidsmarkt en verloren in veel gevallen ook hun woning. Hun voornaamste probleem was dat ze niet wisten hoe ze online naar werk moesten zoeken.

“Tegenwoordig heb je een mobiele telefoon, een computer- en computervaardigheden nodig om een ​​baan te krijgen, want daar wordt 95% van de banen geadverteerd”, zegt Perales. “In het begin ging ik in mijn vrije tijd op mijn scooter Madrid in op zoek naar mensen die al te lang op straat waren. Ik sprak met ze en vroeg of ze werk zochten. Ik heb ze geïnterviewd en vervolgens geprobeerd het mooi op te schrijven om het vervolgens online te zetten”, vertelde hij aan The Guardian.

Perales heeft nu twee collega’s die hem helpen het project verder te ontwikkelen. Hij besteedt 10 uur per dag aan het beantwoorden van vragen terwijl het nieuws over Un Mismo Equipo zich verspreidt.

“Menselijke LinkedIn”

Het idee is eenvoudig. Mensen maken contact via Instagram of de website en krijgen een vragenlijst toegestuurd om in te vullen. Vervolgens chat Perales met hen. Hij schrijft hun profielen op zodat potentiële werkgevers een kijkje kunnen nemen. “Het is een meer menselijke vorm van LinkedIn”, zegt hij. “We vertellen de verhalen van mensen op een leuke manier zodat anderen zich in hen kunnen inleven. Veel van de mensen met wie we werken zijn in de vijftig en werken al 30 jaar in hun vak, dus ze hebben veel ervaring. Dat kan bedrijven echt helpen.” 

De Instagram-pagina van Un Mismo Equipo heeft inmiddels meer dan 30.000 volgers en tientallen nemen dagelijks contact op om werk te zoeken. Dat doen ze dan vaak via de gratis Wifi-verbindingen in café’s.

Dakloze ondernemer

Een andere onderneming die daklozen aan werk helpt, is Dakloze Ondernemer. Deze wil armoede vrminderen door middel van werk en actief burgerschap. Op de website kunnen de dakloze ondernemers hun verhaal doen en zich inzetten om weer actief in de maatschappij meedraiende burgers te worden. Ze zijn bereid en in staat om hun best te doen, maar hebben momenteel niet de middelen, tools en ondersteuning om hun situatie te verbeteren.

De organisatie voorziet hen ook van een coördinator en negen managers die zich bezighouden met professionele ontwikkeling, onderwijs, gezondheid, huisvesting, financiën, juridische zaken, communicatie, verkoop en algemene hulp.

Werkloosheid Spanje nog steeds hoog

Hoewel de Spaanse economie herstelt van de pandemie en het aantal werklozen daalt, blijft de werkloosheid 14,3%. Dit in vergelijking met het EU-gemiddelde van 6,9%.

De Spaanse regering onderhandelt momenteel over verlenging van de verlofregeling – ERTE. Als de regeling niet wordt verlengd, en met het einde van het hoge reisseizoen, is de kans groot dat de werkloosheidscijfers weer oplopen.

Dit vind je misschien ook leuk