Spanje registreert laagste incidentie Covid sinds meer dan een jaar

door admin
Spanje registreert laagste incidentie Covid sinds meer dan een jaar

Om precies te zijn is dit het laagste cijfer sinds 10 augustus 2020 en weer 5 punten minder dan op donderdag en heel ver verwijderd van de bijna 400 gevallen per 100.000 inwoners die een maand geleden nog werden geregistreerd.

In totaal liggen 3.809 patiënten in het ziekenhuis vanwege Covid, waarvan 1.028 op de IC. Dat is respectievelijk 138 en 30 minder dan donderdag. En het verschil met 30 dagen geleden, met 9.191 ziekenhuisopnames en 1.907 patiënten op de IC’s, is aanzienlijk.

Spanje kan optimistisch zijn

José Miguel Cisneros, hoofd van de dienst infectieziekten van het Virgen del Rocío-ziekenhuis (Sevilla), is van mening dat Spanje het ergste van de pandemie al achter zich heeft gelaten. “We kunnen optimistisch zijn en het is met name aan de vaccins te danken dat de situatie is veranderd, zelfs met te veel ups en downs in de andere genomen maatregelen waarbij nog veel ruimte was voor verbetering”, vat hij samen. “Ik denk niet dat er een nieuwe golf mogelijk is die net zo ernstig zal zijn als degene die we eerder hebben doorgemaakt. Er kan een lichte rebound zijn. Maar met meer dan 75% van de bevolking gevaccineerd en bijna de hele kwetsbare bevolking op het volledige schema, zullen ziekenhuizen niet meer zo worden getroffen. En dit is iets heel positiefs, want patiënten met andere pathologieën hebben ons nodig om terug te kunnen keren naar een situatie die zo veel mogelijk lijkt op de normale situatie”, voegt Cisneros toe.

Bijna 5 miljoen geïnfecteerden sinds begin pandemie

De dagelijkse gegevens van het ministerie van Volksgezondheid voegden afgelopen vrijdag 3.222 nieuwe besmettingen en 44 doden toe aan de historische reeks. Dit brengt Spanje dichter bij de vijf miljoen besmette personen – het exacte cijfer is 4.929.546. Het totale aantal sterfgevallen van mensen met de diagnose covid is 85.783.

Net als tijdens de rest van de pandemie, zijn er opmerkelijke verschillen tussen de autonome regio’s te zien. De twee autonome steden, Ceuta en Melilla, zijn degenen met de slechtste cijfers; meer dan 200 gevallen per 100.000 inwoners. Daarachter liggen het Baskenland (129), Cantabrië (128) en de Balearen (128). De epidemiologische situatie is het gunstigst in Asturië (28), de Valenciaanse Gemeenschap (63) en de Canarische Eilanden (71).

Dit vind je misschien ook leuk