Spanje steekt 100 miljoen euro in geestelijke gezondheidszorg

door admin
Spanje steekt 100 miljoen euro in geestelijke gezondheidszorg

Een onderdeel van het plan is de lancering van een 24-uurs telefoonlijn voor suïcidepreventie en ondersteuning. Daar is volgens de Spaanse regering de laatste tijd heel veel vraag naar. Een dergelijke telefoonlijn was echter alleen beschikbaar in bepaalde gebieden op particulier initiatief zoals door de organisatie Esperanza.

Momenteel leiden duizenden mensen hun leven terwijl ze elke dag kalmeringsmiddelen, antidepressiva en slaappillen slikken. In plaats daarvan moeten de onderliggende problemen worden aangepakt. Bovendien zijn er nog veel meer mensen die deze problemen wel hebben, maar er vanwege een mogelijk stigma niet over durven te praten.

Actieplan

De regering wil deze en andere problemen nu aanpakken. Tijdens het evenement “Mental Health and Covid-19” dat zaterdag in Madrid werd gehouden, zei Sanchez: “We moeten mentale problemen zichtbaar maken en erop reageren. Het is onze verantwoordelijkheid om te handelen.

Het evenement werd gehouden in het regeringspaleis Moncloa ter gelegenheid van World Mental Health Day, die op zondag 10 oktober, plaatsvindt.

Sánchez vertelde dat er onder de jonge bevolking alleen al zeven miljoen mensen zijn die lijden of hebben geleden aan een vorm van geestelijke gezondheidsproblemen. De situatie is verergerd door de impact die de pandemie heeft gehad op de bevolking.

Covid-19-pandemie

Het Britse medische tijdschrift The Lancet voerde een onderzoek uit waaruit blijkt: “Vóór 2020 waren psychische stoornissen de belangrijkste oorzaken van de wereldwijde gezondheidsgerelateerde last, met depressies en angststoornissen als meest voorkomende klachten. De opkomst van de COVID-19-pandemie heeft een omgeving gecreëerd waarin veel determinanten van een slecht geestelijk welzijn worden verergerd.”

Tot slot verklaarde de Lancet: “Deze pandemie heeft in de meeste landen een verhoogde urgentie gecreëerd om de geestelijke gezondheidsstelsels te versterken. Mitigatiestrategieën kunnen manieren omvatten om geestelijk welzijn te bevorderen en determinanten van een slechte geestelijke gezondheid aan te pakken en interventies om mensen met een psychische stoornis te behandelen. Geen actie ondernemen om de last van depressieve stoornissen en angststoornissen aan te pakken zou geen optie moeten zijn.”

Van de kant van de Spaanse regering is het actieplan opgesteld voor de periode van 2021 tot 2024 en dit zal kwalitatief en gespecialiseerde gezondheidszorg omvatten op alle niveaus, van kinderpsychiatrie, adolescentie, ouderen, gehandicapten en andere kwetsbare groepen. Het plan omvat ook bewustmaking en strijd tegen stigmatisering

Dit vind je misschien ook leuk