Artsen gezondheidscentra Málaga kunnen ‘voortdurende nachtmerrie’ niet meer aan

door admin
Artsen gezondheidscentra Málaga kunnen ‘voortdurende nachtmerrie’ niet meer aan

¡Basta Ya! omschrijft de huidige situatie in de gezondheidscentra in Málaga– die verergerd is door de pandemie – als een ‘voortdurende nachtmerrie’. Ze stelt dat artsen ‘overweldigd en gefrustreerd’ zijn en eist naast meer budget voor deze vorm van zorg ook organisatorische veranderingen.

Momenteel gaat ongeveer 18% van de totale financiering van de gezondheidszorg naar eerstelijnszorg, maar zowel de organisatie als de beroepsbeoefenaren dringen erop aan dat dit wordt verhoogd naar 25%. 

Pandemie voert druk op

In een verklaring stelt ¡Basta Ya! dat de artsen de situatie ‘al tientallen jaren’ moeten verdragen, maar dat deze door de pandemie verergerd is. Hier moet verandering in komen. Om te beginnen, zo stelt de belangenorganisatie, omdat de eerstelijnszorgarts ‘de toegangspoort tot het systeem, de voorschrijver en de oplosser van alles wat de andere categorieën en niveaus van zorg niet doen of niet willen doen’ is geworden. 

Marionetten van de marketing

¡Basta Ya! wijst ook op de ‘zware en langdurige overbelasting’ van de artsen tijdens de pandemie’. Met ‘precaire middelen’ en ‘zonder adequate bescherming gedurende lange tijd deden zij hun werk. Deze beroepsbeoefenaren staan ‘onder de permanente invloed van een aantal personen of bedrijven die grote economische belangen hebben bij gezondheid’ en die ‘gezondheid tot handelswaar maken en medicaliseren’.

Het belang is enorm: ‘de eerstelijnsgezondheidszorg lost tot 90% van de ziektegevallen op,’ volgens ¡Basta Ya! die er in haar verklaring ook op wijst dat veel artsen op dit niveau van zorg soms het gevoel hebben dat zij ‘marionetten zijn van de marketing’. 

Te weinig tijd voor de patiënt

Er zijn artsen in de eerstelijnszorg die letterlijk gebroken zijn en die naar andere oplossingen hebben gezocht voor de onhoudbare situatie waarin zij al jaren verkeren. Vaak resulteert dat in ‘haast’ waardoor de relatie tussen de beroepsbeoefenaar en de patiënt minder menselijk wordt.

¡Basta Ya! ziet ook dat een deel van de bezoekers ‘op een onverantwoordelijke manier handelt’ door misbruik te maken van het gezondheidsstelsel en medische consulten. ‘Dit is als een kankergezwel voor de volksgezondheid, dat ons uitput en onnodig overbelast’, aldus ¡Basta Ya!. Bovendien zijn vooral de patiënten die echt medische hulp nodig hebben vaak het slachtoffer van deze situatie.

Leegloop uit Málaga

De organisatie herinnert eraan dat er artsen vanuit Málaga zijn ‘gevlucht’ naar andere autonome gemeenschappen, andere landen of naar de particuliere gezondheidszorg. En sommigen hebben zelfs hun witte jas opgehangen en zijn gestopt met de geneeskunde. De conclusie van ¡Basta Ya! luidt: ‘Wij hebben een tekort aan artsen en zonder artsen is er geen volksgezondheid’.

Dit vind je misschien ook leuk