Twaalf arrestaties in Spanje wegens ontvoerde en gemartelde Belg

door admin
Twaalf arrestaties in Spanje wegens ontvoerde en gemartelde Belg

Het slachtoffer werd door de ontvoerders beschuldigd van de diefstal van een partij drugs ter waarde van 1,5 miljoen euro. De ontvoerders, waarvan vier de Franse nationaliteit hebben en acht Spaans zijn in de leeftijd van 19 tot 51 jaar, worden ervan verdacht de Belg op 1 juni te hebben gekidnapt in de wijk San Pedro de Alcantara in Marbella.

Het slachtoffer werd door gemaskerde en gewapende mannen naar de plaats Coín in het binnenland op een half uur rijden van Marbella gebracht en werd daar dagenlang vastgehouden in een woning, aldus schrijft Cadena SER.

Zijn familie kreeg vervolgens berichten dat een losgeld van 1,5 miljoen euro betaald moest worden. De Spaanse politie stelt dat de man is ontvoerd omwille van een gestolen partij drugs met die waarde.

“Tijdens zijn gevangenschap werd de ontvoerde man bedreigd, afgeranseld, mocht hij niet slapen en raakte hij onderkoeld doordat de verdachten op verschillende plaatsen op zijn lichaam ijszakken legden terwijl er een ventilator op hem stond te blazen”, aldus Cadena SER.

Politiedruk zou de aanleiding zijn geweest voor de criminele organisatie om de Belg vrij te laten ondanks het niet ontvangen van het beweerdelijk verschuldigde bedrag. Het motief voor de ontvoering zou juist de diefstal zijn van een grote hoeveelheid verdovende middelen die eigendom zouden zijn van een lid van het complot.

Zeer gewelddadige nemde

De twaalf gearresteerde verdachten maken volgens de Spaanse politie deel uit van een criminele organisatie gevestigd in Ceuta, Marbella, Benalmádena en Coín aan de Costa del Sol. “Een groep die zich inlaat met de internationale drugssmokkel en die geleid wordt door een Franse zakenman”, schrijft Ceuta Actualidad. “Met zeer gewelddadige leden gespecialiseerd in het openbreken van deuren en voertuigen en in het gebruiken van spionagemateriaal zoals gps-trackers, jammers, drones en camera’s.”

Als resultaat van de uitgevoerde huiszoekingen, in de zogenaamde Shai-operatie, namen de agenten onder andere geolocatieapparatuur, frequentieremmers, drones, spionagecamera’s, computerapparatuur, een sleuteldupliceermachine, lockpicks, gereedschap, bivakmutsen, verrekijker, horloges luxe, drie luxe voertuigen en contant geld in beslag. De Rechtbank van Instructie 1 van Marbella is op de hoogte van de feiten. Vier van de arrestanten zijn in de gevangenis beland.

Dit vind je misschien ook leuk