Asturië beste regio wat beheer vaccinaties betreft volgens Eurobarometer

door admin
Asturië beste regio wat beheer vaccinaties betreft volgens Eurobarometer

Het laatste jaarlijkse Eurobarometer-rapport over de Europese regio’s belicht de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus die door het Spaanse Prinsdom wordt gevoerd. Aan Asturië wordt het beste lokale percentage vaccintoediening in de hele Europese Unie toegeschreven in de op dinsdag gepubliceerde studie.

Het document analyseert het vaccinatiesysteem gedurende de eerste helft van het jaar. Zo werd de autonome regio op 1 juni uitgeroepen tot de regio met het hoogste vaccinatiepercentage van heel Europa. De gegevens van de Europese instantie plaatsen slechts twee landen boven, Hongarije en Malta, waar de informatie alleen op nationaal niveau wordt aangeboden. Hierbij moet worden vermeld, zo staat in het rapport, dat Hongarije de enige EU-lidstaat is die de vaccins uit Rusland en China heeft gebruikt die op dit moment niet zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Malta bestelde twee keer zoveel vaccins als nodig zou zijn geweest om de hele bevolking te immuniseren en schortte de campagne niet op toen er bezorgdheid werd geuit over de bloedstolling in verband met de AstraZeneca- en Johnson & Johnson-vaccins.

Op dezelfde datum, 1 juni, was Asturië de Spaanse gemeenschap met het hoogste percentage gevaccineerde bevolking: bijna 28% van de volwassen bevolking was op die dag volledig gevaccineerd en 49% had de eerste dosis, zo blijkt uit het onderzoek.

Naast de rangschikking van de 15 beste regio’s in percentage van vaccinatie, analyseert het rapport goede praktijken in lokaal management. Het benadrukt de strategie van Asturië dat ervoor koos om alle beschikbare vaccins uit te putten, in plaats van er enkele over te laten voor de tweede dosis, zoals andere regio’s in Spanje deden.

“Dankzij deze strategie kon Asturië snel gedeeltelijke bescherming bereiken en zijn voorraden efficiënt beheren”, benadrukt het onderzoek.
De oprichting van vaccinatieteams die vanaf het begin zijn opgeleid en de snelle planning van de logistiek van opslag, transport en administratie in een protocol dat al in november 2020 beschikbaar was, zijn andere goede praktijken van het Prinsdom die door de Eurobarometer worden benadrukt.

“Alles maakte het mogelijk om de campagne te lanceren op het moment dat de vaccins beschikbaar waren”, citeert het rapport.
Ten slotte wijst het document erop dat Asturië snelle vooruitgang boekte bij het vaccineren van mensen die in bejaardentehuizen wonen en hun verzorgend personeel.

De top tien van beste Europese regio’s is als volgt:

  1. Hongarije
  2. Malta
  3. Asturië
  4. Castillië y León
  5. Ionische Eilanden
  6. Zuid-Egeïsche Eilanden
  7. Corsica
  8. Cyprus
  9. Galicië
  10. Letland

Andere genoemde Spaanse regio’s zijn Extremadura op 13 en La Rioja op 14.

Dit vind je misschien ook leuk