Veel meer mensen met eetstoornis in Spanje sinds pandemie

door admin
Veel meer mensen met eetstoornis in Spanje sinds pandemie

Verder hebben ook de lockdowns en het toegenomen gebruik van de sociale media een negatief effect gehad op de eetgewoonten. Niet alleen kwamen er meer mensen bij met een eetstoornis, ook de symptomen van de mensen die al kampten met deze aandoening verergerde tijdens de pandemie. 

Jonge adolescenten

Van de 400 duizend mensen in Spanje die bij aanvang van de pandemie al een eetstoornis hadden, gaat het om 300 duizend jonge adolescenten. Dit blijkt uit gegevens van Fundación Fita, een organisatie die zich inzet voor de preventie en bewustwording van psychische gezondheidsproblemen. Vooral jonge mensen zijn ontvankelijk voor het lichaamsideaalbeeld dat hen via de sociale media wordt voorgeschoteld. 

Toestand verslechterd door uitblijven zorg

Tijdens de pandemie nam ook het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een eetstoornis met 20 procent toe. Veel opnames die al voor de komst van het coronavirus gepland stonden, moesten worden uitgesteld, waardoor de toestand waarin deze patiënten verkeerden vaak ernstig verslechterd was. Volgens gegevens van de WHO is de psychische gezondheidszorg een van de zorggebieden die het meest te lijden gehad heeft van de pandemie. Meer dan 30 procent van de mensen met een eetstoornis heeft in deze periode niet de behandeling gekregen die nodig was. 

Steeds jonger en steeds meer mannen

90 procent van de mensen met een verstoord eetgedrag (anorexia, boulimia of een eetbuistoornis) in Spanje is vrouw. Tussen de 4 en 5 procent van alle meisjes in Spanje tussen de 12 en 21 jaar lijdt aan deze psychische aandoening. De symptomen beginnen zich steeds vroeger te ontwikkelen, soms zelfs al op 8 of 9-jarige leeftijd. Over het algemeen gaat het om hoogopgeleide meisjes van 15 jaar uit de hogere sociale klasse met een hoge mate van perfectionisme en controledrang. Toch worden volgens de Spaanse Vereniging tegen Anorexia en Boulimia steeds ook meer jonge mannen het slachtoffer van deze aandoening. 

Volgens een rapport over eetstoornissen van het ministerie van Volksgezondheid geneest tussen de 50 en 60 procent van de mensen met een eetstoornis volledig; tussen de 20 en 30 procent geneest gedeeltelijk en bij 10 tot 20 procent wordt de aandoening chronisch. In het gunstigste geval duurt een behandeling dan zeker nog twee jaar. 5 procent van de mensen met anorexia komt hier uiteindelijk aan te overlijden. 

Dit vind je misschien ook leuk