Spaanse regio’s overwegen Covid-paspoort tegen niet-gevaccineerden

door admin
Spaanse regio's overwegen Covid-paspoort tegen niet-gevaccineerden

Een strategie die degenen die verantwoordelijk worden geacht voor het opnieuw uitbreken van de pandemie zal isoleren. In dit geval door een ‘Covid-paspoort’ te eisen voor toegang tot ziekenhuizen en andere openbare plaatsen. Het is in Spanje niet nieuw, want autonome regio’s zoals Galicië, Cantabrië of Catalonië vereisen al een dergelijk paspoort om bars en pubs te betreden.

De toename van infecties in de afgelopen week leidt er volgens de krant 20Minutos echter toe dat besturen zich weer buigen over de mogelijkheden van een dergelijk document als manier om onderscheid te maken tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

Oostenrijk werd zondag het land dat volgens het Europees Centrum voor Ziektebestrijding het hardst zal optreden tegen niet-gevaccineerden, meer dan een derde van de volwassen bevolking. Met een recordincidentie van meer dan 900 gevallen per 100.000 inwoners, heeft de Oostenrijkse regering een gedeeltelijke opsluiting afgekondigd voor niet-gevaccineerde personen. Zij kunnen hun huizen alleen verlaten om te gaan werken, studeren, winkelen of een wandeling maken. “De vaccinatiegraad is beschamend laag en zonder deze te verhogen kunnen we niet uit deze vicieuze cirkel komen”, zei de Oostenrijkse kanselier Alexander Schallenberg.

Duitsland bereidt al beperkingen voor en heeft het leger gemobiliseerd in de strijd tegen de zesde golf en Nederland heeft vorige week opnieuw tijdslimieten en capaciteitslimieten ingevoerd en weert publiek in sportcompetities.

Verder naar het oosten is de situatie ook zeer kritiek in Bulgarije, Hongarije, Griekenland of Roemenië, allemaal met een laag aantal gevaccineerden, iets wat al is geïdentificeerd als de belangrijkste oorzaak van de zesde coronagolf.

Accent op niet-gevaccineerden

Ook in Spanje leggen de autoriteiten het accent op de niet-gevaccineerden, al is de zesde golf er nog niet en vertegenwoordigen zij niet meer dan 11 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. De minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, en de adviseurs zien een “patroon dat zich herhaalt” in de ziekenhuizen van alle regio’s: dat de opnames en ernstige ziektebeelden komen vooral veel voor bij mensen die vaccinatie weigerden.

Maar de goede cijfers verhinderden niet dat, net als in de rest van Europa, de Interterritoriale Gezondheidsraad vorige week een oproep deed aan niet-gevaccineerde mensen om zich alsnog te laten vaccineren.

Bovendien kreeg Darias opnieuw het verzoek van de president van Murcia, Juan José Pedreño, om een ​​”juridisch kader” op nationaal niveau dat “garandeert” dat het Covid-paspoort vereist kan zijn bij “vrije tijd en massale evenementen”, met name die gericht op de bevolking tussen 20 en 39 jaar, met het laagste vaccinatiepercentage. Het initiatief in Spanje blijft handen van de gemeenschappen en de goedkeuring van hun respectievelijke rechtbanken. De afgelopen week is de intentie van de gemeenschappen om deze weg te gebruiken als een manier om onderscheid te maken tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, geïntensiveerd.

Galicië legt de laatste hand aan nieuwe toepassingen van een Covid-paspoort om toegang te krijgen tot ziekenhuizen en openbaar toegankelijke andere gebieden, en gisteren bevestigde zijn minister van Volksgezondheid, Julio García Comesaña, dat “een belangrijk deel van de actieve gevallen betrekking heeft op niet-gevaccineerde mensen”.

Dagen eerder waarschuwde de vice-president van Castilla y León, Francisco Igea, dat als het aantal infecties blijft toenemen en de niet-gevaccineerden erop staan ​​niet te worden ingeënt, ze maatregelen zullen nemen die vooral hen treffen. Hij doelde op het Covid-paspoort dat mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid kunnen overleggen.

“Het eerste dat op tafel ligt, is om degene te beperken die heeft besloten zich in de risicozone te begeven”, zei Igea. De opleving van het aantal gevallen in Catalonië heeft de regionale regering daar er ook toe gebracht opnieuw het gebruik van het Covid-paspoort te overwegen en uit te breiden. Dit is al vereist in het nachtleven en zou nu worden gericht op de hele niet-gevaccineerde bevolking.

Navarra sluit niet uit dat een maatregel wordt hersteld en Baskenland zal deze dinsdag maatregelen specificeren om “drukte te vermijden” in plaatsen met een incidentie van meer dan 150. Ondertussen uitte de burgemeester van Vitoria, Gorka Urtaran, zich eze zondag voorstander van het gebruik van het Covid-paspoort en waarschuwde hij dat degenen die zich niet willen laten vaccineren “een ander leven zullen moeten leiden”.

Tweede generatie beperkingen tegen Covid

Het Covid-paspoort om de toegang van niet-gevaccineerden te beperken, wordt gepresenteerd als een tweede generatie beperkingen tegen de Covid, ten opzichte van de ‘klassieke’, capaciteits- en uurlimieten, die de gemeenschappen hebben opgeheven toen weken geleden de epidemiologische situatie zeer positief verliep.

Dit vind je misschien ook leuk