Prijzen stijgen in Málaga meer dan het landelijk Spaanse gemiddelde

door admin
Prijzen stijgen in Málaga meer dan het landelijk Spaanse gemiddelde

De statistieken zijn duidelijk. De prijzen in Malaga zijn meer gestegen dan het nationale gemiddelde, hoewel deze trend in oktober enigszins is afgezwakt. Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) is de consumentenprijsindex (CPI) in de provincie op het hoogste niveau sinds april 1995. Sinds januari is de afstand uitgebreid tot drie tienden: 5,3% toename in Malaga en 5% in het hele land.

De prijsstijgingen lijken alleen maar erger te worden, aangezien het stijgingspercentage in september 4,3 procent bedroeg. De algemene trend tijdens de pandemie, zelfs op de slechtste momenten, is dat de prijzen in Malaga minder dalen of meer stijgen dan in de rest van Spanje, zoals nu gebeurt.

In prijsstatistieken moet de jaarlijkse en maandelijkse berekening worden onderscheiden. De jaarcijfers geven aan hoeveel ze zijn gestegen ten opzichte van een jaar geleden en de maandcijfers ten opzichte van de vorige maand. In de jaar-op-jaar-evolutie zien we dat praktisch alle productgroepen het tarief verhoogden (maar onder de 2%) dat wordt beschouwd als een teken van een gezonde economie en dat de Europese Centrale Bank (ECB) als doel in haar statuten vaststelt .

Twee categorieën veerder echter op spectaculaire wijze terug en deze bepalen grotendeels het uiteindelijke totaalplaatje. Enerzijds stegen de huisvestingskosten -waarvan elektriciteit en gas fundamentele componenten zijn- in Málaga met 21,8 procent (alleen brandstof steeg met 54 procent) en de transportkosten met 13,3 procent (18,2% bij persoonlijke voertuigen). In beide gevallen zijn de percentages voor Málag hoger dan het landelijk gemiddelde.

Onderwijs zet als derde de gezinsuitgaven het meest onder druk met een stijging van 1,8 procent. Alleen de prijzen voor telecommunicatie daalden met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De rest van de product- en dienstgroepen neemt toe in prijs. 

Maand op maand overzicht minder betrouwbaar

De maandelijkse evolutie (oktober ten opzichte van september) is om twee redenen minder betrouwbaar. Aan de ene kant zie je minder van de trend omdat er gekeken wordt naar een kortere periode en anderzijds worden de gegevens hier sterk geconditioneerd door de situatie. Na een periode van verkopen is het bijvoorbeeld logisch dat bij commerciële activiteit de prijzen de volgende maand aanzienlijk stijgen; Of, in het toeristenseizoen, is het normaal dat de prijzen voor hotels toenemen.

Voeding en textiel

Twee zeer gevoelige sectoren voor de portemonnee van de consument, voeding en textiel, vertonen maand-op-maand gedrag dat sterk lijkt op dat van voorgaande jaren: de prijs voor levensmiddelen steeg in oktober met 1,5 procent ten opzichte van september, en dat is zelfs minder dan in dezelfde maand van 2020 en 2019; en in textiel stegen ze met 8,2 procent, iets opvallends maar niets uitzonderlijks na het verkoopseizoen in juli en augustus.

Op jaarbasis matigt zelfs de categorie levensmiddelen zijn vooruitgang (van 2 procent in september naar 1,5 procent in oktober). De stijging tot nu toe dit jaar, sinds 1 januari 2021, is 3,9 procent, dus behoorlijk voor gezinnen met weinig middelen. Alcoholische dranken en tabak stegen ook met 1 procent. Dat lijkt misschien weinig, maar is het hoogste niveau sinds mei 2018. Binnen deze groep stijgen niet-alcoholische dranken met 6,6 procent.

Dit vind je misschien ook leuk