Wachtlijsten voor specialistische zorg in Spanje weer op oude niveau

door admin
Wachtlijsten voor specialistische zorg in Spanje weer op oude niveau

In juni 2020 was de gemiddelde wachttijd op een operatie 171 dagen, afgelopen juni was dat gedaald naar gemiddeld 121 dagen. Dat is precies zo lang als mensen in december 2019 moesten wachten op een operatie, waarmee de opgelopen achterstand tijdens de pandemie dus is weggewerkt. Dit blijkt uit recent gepubliceerde gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. 

Weer meer mensen maken afspraak

Ook de gemiddelde wachttijd voor een afspraak bij een medisch specialist ging omlaag van gemiddeld 115 dagen in 2020 naar 75 dagen eind juni, terwijl in dezelfde periode het aantal mensen dat een afspraak maakte juist omhoogging van 5,3 naar 6,2 procent (van de bevolking).

Deze stijging is een gevolg van de terugloop in het aantal afspraken in het eerste halfjaar van 2020, toen mensen met andere klachten dan covid-19 de ziekenhuizen massaal meden. Het aantal mensen dat afgelopen juni een afspraak maakte bij een polikliniek was weer even hoog als in december 2019. 

Wachttijd in drie jaar fors toegenomen

De wachtlijstcijfers zijn dan wel terug op het niveau van vóór de pandemie, maar vergeleken met drie jaar geleden is de gemiddelde wachttijd voor een operatie flink opgelopen. In juni 2018 was dit nog 93 dagen, dat is 30 procent minder dan in juni van dit jaar. De wachttijd voor een consult bij een medisch specialist was drie jaar geleden 57 dagen, dat is 31,5 procent minder dan in juni dit jaar. 

Basken worden het snelst geholpen

Binnen Spanje is de wachtlijst voor een operatie of een consult bij de specialist niet overal even lang. Inwoners van Castilië-La Mancha moeten met gemiddeld 189 dagen het langst wachten op een operatie. Daarna volgen Aragón (166 dagen) en Catalonië (152). Het snelst aan de beurt zijn de inwoners van Baskenland met een gemiddelde wachttijd van 62 dagen, gevolgd door Galicië (70) en Navarra en Rioja (beide regio’s 71 dagen). 

Gekeken naar de verschillende medische disciplines, moet in Spanje het langst worden gewacht op een operatie of consult bij de afdeling orthopedie of oogheelkunde. Bijna 19 procent van de mensen op de wachtlijst moet hier langer dan een half jaar op wachten.

Ondanks dat de achterstand die veroorzaakt werd door de pandemie is weggewerkt, is voor een kleine groep patiënten de situatie nog steeds schrijnend omdat zij soms jaren op hun ingreep moeten wachten.   

Dit vind je misschien ook leuk