Andalusië overweegt invoering Covid-paspoort

door admin
Andalusië overweegt invoering Covid-paspoort

Cijfers in de Zuid-Spaanse regio’s liggen nog ver af van de alarmerende cijfers in andere autonome gemeenschappen, zoals Navarra of Baskenland. Desondanks heeft het de autoriteiten tot actie aangezet. 

Huidige incidentie

Het incidentiecijfer, volgens de laatste gegevens die zaterdag door het ministerie van Volksgezondheid zijn verstrekt, staat in de regio op 65,67 gevallen per 100.000 inwoners. Dat is iets meer dan de helft van het Spaanse gemiddelde, dat op 111 ligt. Het is ook aanzienlijk lager dan de 300 gevallen uit Navarra of de 247 die in Baskenland zijn geregistreerd.

De Andalusische overheid overweegt echter al om in de voetsporen van andere regio’s te treden en het zogenaamde Covid-paspoort te gebruiken. Het paspoort is een Europees vaccinatiebewijs, een bewijs van een recent afgenomen negatieve test of van dat de drager van het paspoort de ziekte recent heeft overwonnen. Het doel van de inzet ervan is de toename van het aantal besmettingen te voorkomen.

“Progressief” Covid-paspoort

De president van de Junta de Andalucía, Juanma Moreno, zei zaterdag in Granada dat de Junta overweegt het Covid-paspoort “progressief” op te leggen om toegang te krijgen tot bepaalde locaties en activiteiten.
Het doel, zei hij, zou zijn “om degenen te motiveren die niet zijn gevaccineerd.” Baskenland, Navarra of Galicië hebben deze maatregel al aangevraagd of passen deze toe als rem op besmettingen.

Andalusië, waar de commissie van deskundigen deze week bijeenkomt, zou in de voetsporen treden van deze gemeenschappen. Hoewel, zei Moreno, er in Andalusië “op dit moment geen buitensporig risico is.”

Lees ook: Meer regio’s die Covid-paspoort overwegen

Uitbreiding van de vaccinatie is de hoofddoelstelling van de Junta de Andalucia, hoewel de regio op het gebied van vaccinatie van jongeren onder de 30 jaar in de voorhoede van Spanje loopt. “Maar de pandemie is nog niet voorbij”, waarschuwde Moreno.

Toenemende infecties

De gegevens van de afgelopen weken laten zien hoe het aantal nieuwe besmettingen versnelt. Op de laatste dag die door het ministerie van Volksgezondheid is geregistreerd, bedraagt ​​het aantal nieuwe gevallen van Covid-19 741, met 16 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is het dubbele van de besmettingen die slechts veertien dagen geleden werden geregistreerd.

Op 6 november was het aantal nieuwe positieven 363. In deze twee weken, met uitzondering van een paar dagen waarin het onder de 300 gevallen daalde, zijn de infecties niet gestopt met toenemen. Van 9 tot 10 november groeiden ze met meer dan honderd en stonden ze rond de 400; afgelopen woensdag waren ze al boven de 500. Donderdag waren ze boven de 700.

De incidentie is niet met dezelfde snelheid gegroeid. In deze veertien dagen is er echter een opmerkelijke stijging van meer dan 80%. Het percentage is gestegen van 36,29 gevallen per 100.000 inwoners op 6 tot 65,67 deze zaterdag (20 november).

Ziekenhuisopnamecijfers Andalusië

Volgens Moreno is momenteel 65% van degenen die in Andalusië voor covid in het ziekenhuis zijn opgenomen niet gevaccineerd. Hij dringt aan op de noodzaak van vaccinatie.

Andalusië registreerde vrijdag een toename van 2 in het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten met Covid. Hiermee komt het totaal op 206. Dit komt neer op een stijging van 26 in de tussentijdse vergelijking. Ondertussen blijft het aantal patiënten dat is opgenomen op een Intensive Care (UCI) onveranderd op 40, zes meer dan vorige week.

Dit vind je misschien ook leuk