Baskenland wil nieuwe alarmtoestand en mondkapjesplicht

door admin
Baskenland wil nieuwe alarmtoestand en mondkapjesplicht

Sagardui doelt op een alarmtoestand en een plicht tot het dragen van mondkapjes ook in buitenruimtes. De minister heeft aangekondigd dat, als de ziekenhuisdruk en met name de bezetting van IC’s blijft toenemen en bijdraagt ​​aan een “negatieve” trend van de rest van de indicatoren van de pandemie, zoals infecties of de geaccumuleerde incidentie, de mogelijkheid om, nogmaals, de noodsituatie op gezondheidsgebied uit te roepen worden bestudeerd. Daarmee zou de uitvoerende macht “strengere” preventiemaatregelen kunnen nemen in het kader van de Baskische antipandemische wet.

Sagardui kondigde dit aan tijdens de bijeenkomst van de BAskische regering op dinsdag en vroeg meteen aan Pedro Sánchez om ‘juridische instrumenten’ te creëren, zodat autonome gemeenschappen in staat zijn beperkingen aan te nemen die zij noodzakelijk achten, met het oog op de verslechterende epidemiologische situatie in heel Europa.

De raadsman deed deze oproep nadat hij had geconstateerd dat de ‘juridische route niet volstaat om de opmars van Covid-19 te stoppen’. Dit in reactie op het feit dat het Baskische Hooggerechtshof heeft deze dagvaarding bij de centrale administratie gedaan nadat hij had geverifieerd dat “de legale route niet dient om de opmars van Covid-19 te stoppen”, nadat het Hooggerechtshof van Baskenland de Baskische regering geen gerechtelijke machtiging heeft gegeven om het Covid-paspoort te implementeren.

“We gaan slecht”

In die zin bestudeert de regering van Íñigo Urkullu om de noodsituatie op gezondheidsgebied opnieuw af te kondigen. In de afgelopen 24 uur zijn er 785 nieuwe positieven voor covid-19 geregistreerd in Baskenland, terwijl het cijfer voor afgelopen dinsdag 309 nieuwe besmettingen was. De 14-daagse incidentie is nu hoger dan 321 gevallen per 100.000 inwoners, ruim boven het percentage van 181 dat een week geleden werd geregistreerd.

In ziekenhuizen ging het aantal opnames van mensen voor Covid van 114 naar 176. Op IC’s is de stijging lager, van 30 naar 31 mensen. “We gaan de fout in”, zei Sagardui, die opnieuw zijn burgers opriep tot verantwoordelijkheid en naleving van preventieve maatregelen om te voorkomen dat de pandemie “verslechtert”.

Mondkapjes buiten

Sagardui gaf aan op woensdag het landelijke ministerie van Volksgezondheid te verzoeken om het verplichte gebruik van mondkapjes op straat weer in te voeren. Dit is nu alleen vereist wanneer de veilige afstand niet kan worden gegarandeerd. Tevens wil hij de eis van het ‘covid-paspoort’ formeel regelen; ervoor pleiten de toediening van de derde dosis van het vaccin te vervroegen; en de toediening van het vaccin aan kinderen onder de twaalf jaar “bespoedigen” wanneer het voor deze groep is goedgekeurd.

Sagardui herinnerde eraan dat de activering van de noodsituatie op gezondheidsgebied de regionale regering in staat stelt “strengere” maatregelen te nemen in het kader van de ‘antipandemische wet’. Hij specificeerde niet welke nieuwe maatregelen zijn regering overweegt toe te passen.

Dit vind je misschien ook leuk