Overstromingen en sneeuw door eerste DANA van het winterseizoen in Spanje

door admin
Overstromingen en sneeuw door eerste DANA van het winterseizoen in Spanje

Na de meer dan 150 liter die deze woensdag is gevallen op sommige punten in de Terres de l’Ebre ten zuiden van Tarragona, heeft Asturië sinds afgelopen middernacht de meeste regenval in het land geregistreerd, met 151 liter per vierkante meter in Amieva, 112,8 in Cabrales, 74,86 in Piloña of 76,4 in Aller. In La Mediana de Ribadesella gingen met de overstroming van de Sella 30.000 kroppen sla en 15.000 kilo appels verloren.

Vooral in het oosten van Asturië viel veel regen, waar de autoriteiten bij de rivieren Sella, Linares, Bedón, Cares en Deva de hele dag alert waren vanwege de snelle verhoging van het niveau. Hetzelfde gold voor de gemeenten Piloña, Put en Güeña. In Arriondas moest het ziekenhuis worden ontruimd, waarvoor 26 patiënten werden ontslagen en nog eens 29 in 17 ambulances werden overgebracht naar ziekenhuizen in Avilés, Langreo, Mieres en Gijón.

Uit voorzorg werden ook ongeveer 600 studenten, docenten en personeelsleden van de openbare school Río Sella en de middelbare school El Sueve geëvacueerd, evenals drie leden van een familie van wie het huis was omringd door water in Piloña. Een helikopter van SEPA Asturië was er tijdig bij. 

De SEPA-brandweerlieden zetten ook een kano in om twee vrouwen te redden in overstroomde gebieden, één in La Noceda, Arriondas, en de andere in Las Rozas, Cangas de Onís.

Zware regenval op het oostelijke schiereiland

Deze woensdag heeft het bovendien zwaar geregend in delen van de Balearen, Cantabrië en Catalonië, waar de gele waarschuwing (risico) aanhoudt, zo meldt het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet).

Het Ebro-observatorium registreerde dinsdag in totaal 204 liter water per vierkante meter. Dat is een record voor Catalonië en het derde record met de meeste regenval in meer dan honderd jaar tijd op dit observatiepunt. De eerdere records van meer regen op een dag geregistreerd door dit observatorium, gelegen in Roquetes (Tarragona), waren op 19 september 1943, met 265 liter, en op 30 september 1901, met 224,8 liter per vierkante meter.

Sneeuw in de Cantabrische Bergen

Wat betreft sneeuwval heeft de Aemet erop gewezen dat de sneeuwgrens beetje bij beetje weer zal stijgen. Op woensdag lag deze tussen de 1.200 en 1.400 meter in de Cantabrische bergen en rond 1.400 meter in de Pyreneeën. In de centrale en Iberische systemen en de bergen in het zuidoosten van het schiereiland lag de sneeuwgrens tussen  800/1000 meter en in het oosten van de Meseta, daalde deze hier en daar tot 800/900 meter.

Ondanks deze stijging van de sneeuwgrens behouden zeven autonome regio’s, Aragón, Asturië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Catalonië, La Rioja en de Valenciaanse Gemeenschap, nog steeds weercode geel voor sneeuwdiktes tussen 5 en 15 centimeter.

De sneeuw trof het verkeer over de weg op woensdag minder dan de dag ervoor. DGT meldt dat het in de vroege uurtjes de toegang van vrachtwagens tot de A-231 heeft moeten sluiten tot ter hoogte van Melgar de Fernamental (Burgos); de BU-30 in de hoofdstad van Burgos, met 21 kilometer, en de A-67 in de hoofdstad van Palencia, met 14 kilometer.

Lees ook: Wintersport in Spanje, hoe, wat, waar en wanneer?

In Aragon werd de doorgang op het wegennet in de Pyreneeën door de sneeuw bemoeilijkt. Sneeuwkettingen waren hier noodzakelijk op de lokale wegen. In Asturië werd de bergpas van Pajares (N-630) afgesloten voor vrachtwagens en was het verplicht sneeuwkettingen om te doen voor weggebruikers in San Isidro, Leitariegos, Tarna, Somiedo, San Lorenzo en Ventan.

Zelfs in de zuidelijke provincie Málaga heeft het gesneeuwd. De toppen van het nationale park Sierra de las Nieves deden de naam eer aan en waren bedekt met een laagje sneeuw. Het skigebied in de Sierra Nevada, dat hoger ligt, ziet ook wit en gaat komend weekend open.

Kou neemt af

De intense kou van de laatste dagen zal heel geleidelijk minder worden met een stijging van het kwik in eerste instantie in de westelijke helft van het schiereiland. Toch werd woensdag nog in een stad als Valencia een ‘volledig winterse’ dag geregistreerd met een middagtemperatuur van slechts 7 graden. Dat is het laagste record in de stad Tsinds 18 april vorig jaar.

Van alle provinciehoofdsteden zijn Ávila en Segovia deze woensdag de koudste geweest, met een maximum van amper 3 graden; gevolgd door Cuenca, León en Teruel met 5, en Albacete, Burgos, Ciudad Real, Huesca, Lugo, Madrid, Zaragoza en Zamora, waar tussen de 6 en 9 graden werd geregistreerd. ’s Nachts daalden de minima tot 2 graden onder nul in Teruel en Soria en 0 graden in Ávila en Segovia.

Vanaf vrijdag blijft er sneeuw vallen in het Cantabrische gebergte, de Pyreneeën en de Centrale en Iberische systemen met aanzienlijke ophopingen, naast aanhoudende regen in het oosten van Cantabrië en de Canarische Eilanden, waarschijnlijker in Tenerife en La Palma

Dit vind je misschien ook leuk