Spanje keurt de booster goed voor 40 plussers

door admin
Spanje keurt de booster goed voor 40 plussers

Gezondheid vergroot daarmee het leeftijdscohort van volwassenen die een derde dosis kunnen krijgen. Het document dringt er ook op aan dat een boosterdosis wordt toegediend aan mensen die zijn gevaccineerd met AstraZeneca. Tot nu toe werd aangenomen dat mensen boven de 50 opnieuw zouden worden gevaccineerd, maar de opmars van het virus en de toename van de incidentie hebben de autoriteiten doen besluiten de leeftijdsgroep uit te breiden.

Dit zijn de leeftijdsgroepen die kunnen worden gevaccineerd met een derde dosis of boosterdosis:

  • De boosterdosis wordt aanbevolen voor mensen van 59 tot 50 jaar, te beginnen met de oudste cohorten. De boosterdosis wordt 6 maanden na de laatste dosis mRNA toegediend.
  • Geleidelijk kan de boosterdosis worden toegediend aan mensen van 49 tot 40 jaar, te beginnen met de oudste cohorten.
  • Boosterdoses zijn ook goedgekeurd voor personen onder de 60 jaar die een homoloog regime van Vaxzevria (AstraZeneca) als primaire vaccinatie hebben gekregen. Bij deze mensen wordt de boosterdosis 3 maanden na de laatste dosis gegeven. Dit zijn voornamelijk personeel van de krijgsmacht, politie en docenten.

De Volksgezondheidscommissie dringt erop aan dat vaccinatie prioriteit moet krijgen bij kinderen van 12 jaar en bij mensen die nog geen dosis van het vaccin en boosterdoses hebben gekregen in de meest kwetsbare groepen, dat wil zeggen: ouder dan 60 jaar. Bovendien moeten de mensen van elke leeftijd die één dosis Janssen-vaccin hebben gekregen, ook een boosterdosis krijgen. 

Wie krijgt al de derde dosis?

Tot nu toe was deze booster-injectie, ook wel de derde dosis genoemd, om verloren gegane immuniteit van de eerdere vaccins te herwinnen, goedgekeurd voor:

  • Mensen ouder dan 60 jaar.
  • Gezondheidspersoneel en personeel in verpleeghuizen en residenties
  • Gevaccineerden met een enkelvoudige dosis Janssen.
  • Immunosuppressieve mensen krijgen ook een extra injectie, hoewel dit in hun geval een extra dosis van het vaccin wordt genoemd.

‘Spanje maatstaf voor wereldwijde vaccinatie’

Minister Darias van Volksgezondheid drong deze woensdag nogmaals aan op de goede resultaten van de vaccinatiecampagne, waardoor Spanje “een maatstaf voor wereldwijde vaccinatie” is geworden. Om deze reden heeft de minister een beroep gedaan op het handhaven van de “cohesie”, in een tijd waarin het aantal besmettingen in alle leeftijdsgroepen toeneemt, behalve onder mensen ouder dan 70 jaar. 80,24% van de Spaanse vrouwen ouder dan 70 jaar heeft de derde dosis al ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk