Dreigende personeelstekorten in Spaanse zorg door coronabesmettingen

door admin
Dreigende personeelstekorten in Spaanse zorg door coronabesmettingen

Spanje worstelt met de zesde coronagolf. Deze vergroot niet zozeer de druk op de zorg door een toenemend aantal ziekenhuisopnames, maar juist door een grote uitval van personeel dat met een besmetting 7 dagen thuis moet blijven. De hoge besmettelijkheid van de omicron-stam vormt de oorzaak.

Het aantal besmettingen bleef vorige week in het hele land toenemen, behalve in de regio’s Andalusië en La Rioja, die een dalende trend lieten zien. Maar de cumulatieve incidentie van 14 dagen voor Spanje als geheel steeg met 140 punten tot 2.574 gevallen per 100.000 mensen.

Gespannen diensten

Deze nieuwe golf van het coronavirus, aangewakkerd door een variant die al is beschreven als het snelst verspreidende virus in de geschiedenis, begint niet alleen het Spaanse gezondheidszorgsysteem onder druk te zetten, maar ook andere essentiële diensten, waaronder de politie, brandweer en openbaar vervoer. Hier blijven veel werknemers thuis vanwege infecties of nauw contact met een besmette persoon.

In Andalusië zorgt een gebrek aan werknemers voor extra druk op ziekenhuizen en op gezondheidscentra. De vakbond van het zorgpersoneel Satse schat dat er op dit moment 7.000 positieve verpleegkundigen zijn. Het gaat om ongeveer 30% van de 20.000 zorgprofessionals met contracten.

Bovndien heeft de Andalusische regering recent 8.000 van de 20.000 gezondheidswerkers die tijdens de pandemie als versterking waren aangenomen weer ontslagen.

Volgens het Catalaanse ministerie van Volksgezondheid zijn er in Catalonië 2.500 gezondheidswerkers met ziekteverlof, meer dan het dubbele van het aantal tijdens de vijfde golf. In Madrid maakt een gebrek aan bijgewerkte cijfers het moeilijk om te weten wat de huidige situatie is. Volgens gegevens van 27 december waren er echter op een totaal van 24.213 werknemers in de openbare gezondheidszorg 1.377 met ziekteverlof vanwege Covid. Dat is ongeveer 5% van het totaal. 

In Baskenland is het probleem met het aantal artsen met ziekteverlof volgens de Medische Unie ‘zeer relevant’. Ook de regio Valencia kampt met een tekort aan verpleegkundigen. Vakbonden pleiten hier om dringend nieuw, vast personeel aan te nemen. Als het regionale ministerie van Zorg zijn belofte nakomt, neemt het in 2022 6.000 nieuwe gezondheidswerkers aan.

Apothekers Valencia helpen bij afname tests

Valencia’s president Ximo Puig kondigde woensdag aan apotheken te betrekken bij het afnemen van antigeentests. Dit zou de rapportage van positieve gevallen moeten vergemakkelijken. Zo hoopt de regio een beter beeld te krijgen van de werkelijke omvang van de overdracht van het coronavirus. Het gaat om een vrijwillig initiatief dat de druk op de eerstelijnsgezondheidszorg moet verlichten. Die wordt nu overspoeld door aanvragen voor tests.

Dit vind je misschien ook leuk