Vleesliefhebbend Spanje brengt eigen gezondheid en die van planeet in gevaar

door admin
Vleesliefhebbend Spanje brengt eigen gezondheid en die van planeet in gevaar

Spanjaarden eten twee tot drie keer zoveel vlees als gemiddeld door gezondheidsautoriteiten en -deskundigen wordt aanbevolen. Voedingsdeskundigen benadrukken dat het eten van minder vlees niet alleen belangrijk is voor je eigen gezondheid, maar ook die van een duurzame planeet.

Spanjaarden eten twee tot drie keer meer vlees per week dan aanbevolen

De Spaanse nieuwssite La Sexta schreef donderdag over het contrast tussen de cijfers van de vleesconsumptie in Spanje en aanbevelingen van diverse internationale en nationale gezondheidsorganisaties. In totaal eet een Spanjaard gemiddeld 53,6 kilo vlees per jaar, dat komt neer op ruim 1 kilo vlees per week. De aanbeveling van de gemiddelde gezondheidsautoriteit is maximaal tussen de 300 en 500 gram vlees per week te eten.

Internationale commissie adviseert vleesarm dieet voor duurzame planeet

Volgens deskundigen is het overschrijden van deze hoeveelheid vlees niet alleen slecht voor je gezondheid, maar draagt het ook verre van bij aan een duurzame planeet. De vervuiling en het principe van massa-veehouderijen zijn hier het beste voorbeeld van.

Zo stelde de wetenschappelijke commissie EAT-Lancet, een panel van 37 wetenschappers uit 16 landen, vast dat voor een wereldbevolking van 10 miljard mensen in 2050 een dieet van 98 gram rood vlees (rund, varkens- of lamsvlees) en 203 gram gevogelte per week verantwoord is voor het behoud van een duurzame planeet.

Duidelijke conclusie over eetpatroon voor gezonde wereld

De conclusies van de wetenschappers zijn duidelijk: tegen 2050 moet de consumptie van groente, fruit, noten en zaden zijn verdubbeld en de wereldwijde consumptie van suikers en rood vlees moet met meer dan de helft worden teruggedrongen, vooral in de rijkere landen.

Spanjaarden eten ruim 700 gram meer vlees per week dan aanbevolen

Als dit advies wereldwijd wordt geaccepteerd, dan zal Spanje een van de landen zijn die zich het meest zal moeten aanpassen. Volgens het model van EAT-Lancet eet de Spanjaard 730 gram meer vlees per week dan geadviseerd. Vooral het eten van bewerkt vlees valt op in Spanje. Wetenschappelijk is al bewezen dat dit op lange termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, hebben 18 procent meer kans op darmkanker. 

Spanjaarden overschrijden ook nationaal voedingsadvies

Het advies van EAT-Lancet is zeer strict te noemen, maar als het advies van de AESAN, het Spaanse agentschap voor voedselveiligheid, wordt gevolgd dan overschrijden de Spanjaarden nog steeds de aanbevolen hoeveelheid vlees. Het AESAN adviseert 2-4 porties vlees per week, bij voorkeur kip en konijn, en niet meer dan twee porties rood vlees per week. Uitgaande van dit advies eten Spanjaarden meer dan het dubbele dan de aanbevolen hoeveelheid.

Advies aan Spanjaarden: eet minder vlees

Alle geraadpleegde gezondheidsautoriteiten benadrukken dat het niet noodzakelijk is om volledig vegetarisch te gaan leven. Vlees bevat namelijk ook belangrijke eiwitten en voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine B12. Een goede vervanger voor het eten van vlees zijn peulvruchten, zoals linzen en bonen, aangezien deze ook dezelfde voedingsstoffen bevatten.

Dit vind je misschien ook leuk