Sociale premie voor zelfstandigen wordt gekopeld aan inkomsten

door admin
Sociale premie voor zelfstandigen wordt gekopeld aan inkomsten

De maandelijkse bijdrage zal variëren tussen 184 euro en 1.267 euro. Het plan ligt op tafel bij Spaanse Ministerie van Sociale Zekerheid die al langer het socialezekerheidsstelsel wil hervormen. Het voorstel is donderdag aan ondernemersverenigingen en vakbonden gepresenteerd. Volgens het voorstel zouden freelancers maandelijkse premies betalen op basis van hun reële inkomen, in plaats van een vast maandelijks bedrag, ongeacht hoeveel ze verdienen.

Eigen premie-inkomen kiezen

Op dit moment is het, op enkele uitzonderingen na, mogelijk om het eigen premie-inkomen te kiezen, dat op zijn beurt bepalend is voor het te betalen maandbedrag, ongeacht het werkelijke inkomen. Er is een minimumbetaling vereist, zelfs voor de zelfstandigen die het minst of helemaal niets verdienen. Naar schatting kiest op dit moment 85% van de zelfstandigen in Spanje voor het laagst beschikbare premie-inkomen. Dat is gesteld op 944 euro. Op basis hiervan betalen de meeste zzp’ers elke maand een bedrag van tussen de 250 en 300 euro.

Dertien premieschijven

Met de voorgestelde hervormingen zou dit systeem ingrijpend veranderen. Bronnen dicht bij de onderhandelingen zeggen volgens El País dat het ministerie 13 premieschijven voorstelt. Die schijven zijn gebaseerd op het inkomen van de zelfstandigen en veriëren van 600 euro tot 4.050 euro per maand. De zelfstandigen in de laagste schijf betalen een minimum maandbedrag van 184 euro, terwijl degenen die de bovenste schijf overschrijden, 1.267 euro per maand betalen.

Maximaal zes keer per jaar wijzigen

Ook de Spaanse socialistische regering wil het systeem flexibeler maken. Op basis van het voorstel kunnen zelfstandigen maximaal zes keer per jaar van inkomen veranderen. Het werk voor freelancers fluctueert immers van maand tot maand. Op deze manier kan een freelancer zijn maandelijkse premies aanpassen op momenten dat hij het minst verdient en wanneer hij het meest verdient. 

Twee op drie freelancers zal minder gaan betalen

De bronnen schatten op basis van het voorstel dat twee op de drie freelancers in Spanje onder het nieuwe systeem lagere socialezekerheidsbijdragen zullen betalen. De zzp’er die bijvoorbeeld tussen de 600 en 900 euro per maand verdient, ziet een besparing van 600 euro per jaar. Het verlaagde maandtarief van 70 euro wil de regering behouden, maar vooral aanbieden aan zzp’ers die minder verdienen dan het minimumloon.

Geleidelijke uitrol

Het nieuwe systeem treedt naar verwachting in 2023 in werking. De regering liet eerder echter weten het geleidelijk te willen uitrollen over een periode van negen jaar. 

Ook kritiek op voorstel

Het voorstel wordt maandag besproken, maar werd donderdag al goed ontvangen door twee van de belangrijkste vakbonden voor zelfstandigen, UPTA en UATAE. Het werd anderzijds sterk bekritiseerd door de freelancersvereniging ATA, die deel uitmaakt van het Spaanse bedrijfsleven. Volgens ATA-president Lorenzo Amor heeft de regering “geen idee hoe het is om als zelfstandige te werken”, meldde Europa Press. UATAE zei echter dat Spanje moest overstappen naar een “eerlijker en meer ondersteunend [systeem] voor de meer dan drie miljoen zelfstandigen”.

Roep om verandering bestaat al lang

De veranderingen, die bedoeld zijn om zelfstandigen een betere bescherming te bieden in het kader van het socialezekerheidsstelsel als zij werkloos worden, tijdelijk niet in staat zijn om te werken of moederschaps- of vaderschapsverlof nodig hebben, volgen de al lang bestaande oproep om het systeem te hervormen.

Dit vind je misschien ook leuk