Alarm in Europa om grote uitbraak van salmonella uit Spaanse eieren

door admin
Alarm in Europa om grote uitbraak van salmonella uit Spaanse eieren

De dodelijke slachtoffers, vielen in Spanje en Frankrijk. De 272 gevallen van voedselvergiftiging door salmonella zijn sinds september vorig jaar in zes landen geregistreerd. Het gaat om gevallen in Frankrijk (216), Spanje (22), Nederland (12), het Verenigd Koninkrijk (12), Noorwegen (7) en Denemarken (3). 25 van de getroffenen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen en 60 van hen beweerden eieren of derivaten te hebben geconsumeerd voordat ze symptomen vertoonden.

Herkomst Spanje

De herkomst van de eieren is opgespoord in drie Spaanse boerderijen. Ze werden na distributie door een Spaans verpakkingscentrum, geconsumeerd in met name Franse restaurants.

Risico op nieuwe besmettingen blijft hoog

Het ECDC waarschuwt dat het risico op nieuwe besmettingen door aangetaste partijen eieren momenteel hoog blijft, aldus El Economista. Het verzoekt de EU-lidstaten onderzoek te doen om mogelijke besmetting in de voedselketen. De eieren werden ook gedistribueerd naar bedrijven die er andere afgeleide producten mee maken.

Uitbraak gekoppeld aan eerdere uitbraak in Nederland

De uitbraak in 2021 (met gevallen sinds september) is gekoppeld aan een uitbraak in 2019 die in Nederland is gedetecteerd. Daarom suggereert het rapport dat er een brede verspreiding van de stam kan zijn, die in Europa zou kunnen circuleren. Gezondheidsautoriteiten zeggen dat “het risico op nieuwe infecties veroorzaakt door de uitbraakstam en besmette eieren hoog blijft” en roepen op tot verder onderzoek.

Geen reactie van Spaans Agentschap voor Voedselveiligheid

Ondanks de Europese waarschuwing heeft het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid geen enkele vorm van informatie of waarschuwing afgegeven over de uitbraak. Deze kan ook op dit moment in Spanje zelf actief zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk