Spanje een van de ongelukkigste landen van Europa

door admin
Spanje een van de ongelukkigste landen van Europa

Dat Spanje een van de ongelukkigste landen van Europa is, blijkt uit het recente onderzoek van Ipsus Global Adviser – Happiness 2022. Hierin staat Spanje op de tweede plaats op de ranglijst, alleen de Hongaarse bevolking is nog ongelukkiger.

55% van Spanjaarden ‘heel’ of ‘behoorlijk’ gelukkig

In totaal zei 55 procent van de Spanjaarden dat ze “heel” of “behoorlijk gelukkig” waren, vergeleken met 51 procent van de Hongaren. Desalniettemin gaf ongeveer 17 procent van de Spanjaarden aan meer gelukkig te zijn dan in het pandemiejaar 2020. In dat jaar was de waarde in Spanje slechts 38 procent.

Volgens het onderzoek wonen de gelukkigste mensen van Europa in Nederland. Daar gaf 86 procent aan gelukkig te zijn. Groot-Brittannië (83 procent) komt op de tweede plaats, gevolgd door Frankrijk (81 procent).

Onderzoek onder ruim 20.000 volwassenen

Dit zijn enkele van de bevindingen van een onderzoek onder 20.504 volwassenen onder de 75 jaar, uitgevoerd tussen 19 november en 3 december 2021, op het online onderzoeksplatform Global Advisor van Ipsos.

Factoren die geestelijk welzijn meest beïnvloeden

De factoren die het geestelijk welzijn in heel Europa het meest beïnvloeden, zijn het gebruik van sociale media (13 procent), verhuizen naar een ander land (18 procent), verandering van politieke macht (23 procent) of materiële afhankelijkheid (24 procent).

Turkije is ongelukkigste land ter wereld

Gekeken naar de resultaten wereldwijd is Turkije het ongelukkigste land met slechts 42% van de mensen die aangaf gelukkig te zijn, gevolgd door Argentinië met 48%. 

Prevalentie van geluk hoger dan medio 2019

Op mondiaal gemiddeld niveau is de prevalentie van geluk wereldwijd nu niet alleen hoger dan medio 2020, een paar maanden na het uitbreken van de COVID-19-pandemie, maar ook vergeleken met medio 2019, maanden vóór de pandemie. Het is echter 10 punten lager dan 10 jaar eerder, eind 2011.

Nieuwe bronnen van geluk

Sommige elementen worden tegenwoordig meer als bronnen van geluk beschouwd dan in 2019, vóór de pandemie. Aanjagers van geluk die het meest aan belang hebben gewonnen, zijn “vergeven worden”, “iemand vergeven”, iemand vinden om mee samen te zijn” en, hoewel slechts een minderheid van de volwassenen het noemt als een bron van geluk, “tijd doorbrengen op sociale media”.

Belangrijkste geluksfactoren

Uit het onderzoek blijkt dat voor mensen de belangrijkste geluksfactoren zijn hun gezondheid en welzijn, zowel fysiek als mentaal, hun familie (partner/echtgenoot en kinderen) en dat ze een doel hebben. Vervolgens komen hun leefomstandigheden, het zich veilig en in controle voelen, in de natuur zijn, een zinvolle baan hebben en meer geld hebben.

Lees hier meer over het onderzoek.

Dit vind je misschien ook leuk