
Het gaat om de Noord-Spaanse regio's Asturias, Galicië en Navarra. Die hebben meer dan 1.100 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd. Nog geen twee dagen heeft de vreugde van het einde van de mondkapjesplicht geduurd in een groot deel van de Spaanse huishoudens. Sommige autonome gemeenschappen beginnen terug te krabbelen en raden inwoners aan om in binnenruimtes toch gezichtsmaskers te blijven dragen om de stijgende trend in het aantal infecties te keren.
ADVERTENTIE
Donderdag kozen Asturië en Galicië ervoor om toch een masker te blijven dragen in binnenruimtes. Op vrijdag sloot Cantabrië zich hierbij aan en Andalusië had het eerder al aanbevolen.
Incidentie onder 60-plussers boven 500
Het ministerie van Volksgezondheid beschouwt de acute fase van de pandemie als voorbij, maar benadrukt dat covid-19 doorgaat. En dat niet alleen, in sommige regio's neemt dus het aantal infecties weer toe. Volgens de gezondheidsgegevens van vrijdag bedraagt de incidentie bij mensen ouder dan 60 jaar zelfs 555,47 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen. Het gemiddelde in Spanje voor deze indicator zit op het niveau 'gemiddeld risico', maar is sinds dinsdag met 50 punten gestegen.
Beschikbare cijfers wijzen op een toename van infecties
Huisarttsen hadden een groei bij de 60-plussers al aangekondigd. Asturië, Galicië en Navarra zitten nu boven de 1.100 besmettingen per 100.000 inwoners. En niet alleen de incidentie groeit. Ook het aantal opgenomen covid-patiënten en het aantal gemelde sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen nam toe met 203.
Nieuwe IC-opnames gestegen
Wat wel daalde, waren de opnames op de IC, hoewel het aantal nieuwe opnames op de intensive care per 100.000 inwoners in zeven dagen is gestegen.
'Onrealistisch gevoel dat pandemie ten einde is'
De grafieken van het ministerie laten geen ruimte voor twijfel. Er is een opleving van infecties in vrijwel alle autonome gemeenschappen. Deze opleving is volgens de woordvoerder van de Spaanse Vereniging van Huisartsen, Lorenzo Armenteros, gemengd met "een onrealistisch gevoel dat de pandemie is geëindigd".
Volgens Joan Cavlá, lid van de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie, verslechterd de epidemiologische situatie, wat de door Asturië voorgestelde maatregelen "logisch" maakt. Deze regio beveelt aan het masker weer te dragen, diagnostische tests en quarantaines opnieuw in te voeren.
De deskundige vermoedt dat de toegenomen incidentie een gevolg kan zijn van de interactie tijdens Semana Santa en van de aankondiging dat het mondkapje erna niet langer verplicht zou zijn. "Mensen hebben zich ontspannen". Bovendien zijn milde en asymptomatische gevallen niet langer geïsoleerd. "Er is aangetoond dat deze strategie niet goed is geweest", benadrukt Caylá. Hij vindt het derhalve goed dat Asturië het recht zet. "Je moet heel snel zijn bij het uitvoeren van de maatregelen en het zou heel goed zijn als andere autonome gemeenschappen het Asturische voorbeeld zouden volgen."
Aanbeveling als noodzaak, niet als suggestie
Caylá is het eens met Joan Carles March, een professor aan de Andalusische School voor Volksgezondheid. Die vindt het een vergissing om de incidentiegegevens al te hebben verwijderd, behalve voor mensen ouder dan 60 jaar. "We moeten doen zoals Asturië (...), vooral in deze tijd dat we praktisch zonder maatregelen zitten", zegt March. In een tijd waarin het verplichte karakter van mondkapjes niet meer kan worden hersteld, zet de specialist in Preventieve Geneeskunde en Volksgezondheid zich in om andere maatregelen te promoten. Ook dringt hij aan op ventilatie en het verbeteren van de kwaliteit van de lucht in binnenruimtes om het aantal besmetttingen tet minimaliseren.
Bovendien, voegt March toe, moeten de berichten hierover worden versterkt, zodat mensen de aanbeveling als een noodzaak interpreteren en niet als een suggestie.
Aandringen op de derde dosis van het vaccin
Asturië wil 80-plussers al inenten met een vierde dosis van het vaccin. Hiervan zijn zowel Caylá als March voorstanders, met name wanneer de incidentie onder ouderen toeneemt. Wel wijzen ze erop dat veel mensen de derde dosis nog niet hebben gehad. Volgens Caylá heeft "slechts 52% van de Spaanse bevolking het boostervaccin". Het percentage geïmmuniseerde mensen moet volgens hem dus omhoog.
"We hebben het duidelijk niet onder controle"
In ieder geval moet, zo zegtt Caylá, de boodschap worden onderstreept dat de pandemie voortduurt en dat dit uit harde cijfers blijkt. Dinsdag werden 187 sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen door covid gemeld. Vrijdag waren dat er 203. "Na zoveel tijd in de pandemie, het is ongelooflijk dat we dit aantal doden blijven houden, het is duidelijk dat we het niet onder controle hebben", zegt de epidemioloog.