Balearen openen jacht op medische toeristen met schulden

door admin
Balearen openen jacht op medische toeristen met schulden

Dat is de regering op de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca, Formentera) een doorn in het oog en bovendien een gapend gat in de regionale schatkist. In totaal zijn zorgtoeristen de publieke gezondheidszorgdiensten op de eilanden nog ruim 7 miljoen euro schuldig. Het plan is nu om die schuldenaars te vervolgen.

De gezondheidsdienst van de Balearen (IB-Salut) huurt daartoe nu een extern bedrijf in om onbetaalde rekeningen te innen van toeristen die zijn behandeld in ziekenhuizen of gezondheidscentra in de archipel en vervolgens nooit hebben betaald. De totale schuld die zo in de periode 2019 tot 2022 is opgebouwd, bedraagt nu meer dan 7 miljoen euro.

Volgens El Periódico staat in de rangschikking van oninbare rekeningen naar nationaliteit het Verenigd Koninkrijk aan kop, gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Italië. De niet-EU-bestemmingen met het hoogste aantal niet-betalende toeristen zijn de Verenigde Staten en Argentinië.

Het ministerie van Volksgezondheid en Consumentenzaken van de Balearen plaatst een openbare aanbesteding om een bedrijf te vinden dat voor een budget van 1,43 miljoen euro de medische toeristen gaat opsporen en tot betaling bewegen. 

Dit vind je misschien ook leuk