Gewonde haai van 2 meter bij kust van Ibiza

door admin
Gewonde haai van 2 meter bij kust van Ibiza

De blauwe haai zwom gedesoriënteerd bij Caló des Moro bij Sant Antoni. Na het detecteren van de aanwezigheid van het gewonde dier, hebben verschillende passanten volgens Periodico de Ibiza de autoriteiten verwittigd. Daarop kwamen agenten van het Balearische milieuagentschap (AMA) samen met de lokale politie poolshoogte nemen. Het gebied waar de haai was gesignaleerd werd tijdelijk afgesloten om verder onderzoek te doen.

Gemeentelijke bronnen bevestigden dat de blauwe haai (Prionace glauca) een ernstige steekwond in het hoofd had. Het dier moest per boot uit de badzone worden geëvacueerd. Vervolgens zijn er monsters genomen om de oorzaak van de wond te achterhalen.

Blauwe haaien

Deze haaiensoort komt veel voor in de wateren rond de Balearen en zijn niet gevaarlijk. Op vrijdag 6 mei liet een andere blauwe haai zich zien bij een strand op Mallorca. Ze naderen meestal alleen de kust wanneer ze gewond of om andere redenen gedesoriënteerd zijn geraakt. Het is een grote haai, die ongeveer 3 meter lang kan worden.

‘Bijna bedreigd’

De status van het dier is volgens het Wereldnatuurfonds ‘bijna bedreigd’. Er wordt wereldwijd heel veel gevist op deze haai. Ze worden doelbewust bevist en verkocht op markten, waar hun grote vinnen veel geld waard zijn. Bovendien wordt de blauwe haai ook regelmatig als bijvangst gevangen, wanneer hij vast komt te zitten in netten van vissers die eigenlijk naar andere dieren vissen.

Blauwe haaien zijn nieuwsgierige roofdieren die over de hele wereld leven. De naam blauwe haai, dankt het dier aan zijn blauwe huid. Dit is uniek voor haaien, die meestal grijs van kleur zijn. 

Klik hier voor foto’s genomen door omstanders van de gewonde haai en gepubliceerd door Periodico de Ibiza.

Dit vind je misschien ook leuk