Volksgezond in Spanje waarschuwt na acht besmettingen apenpokken

door admin
Volksgezond in Spanje waarschuwt na acht besmettingen apenpokken

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de autonome gemeenschappen ervan in kennis gesteld dat in Madrid acht vermoedelijke besmettingen zijn ontdekt, zoals door de Spaanse krant ‘El País’ is gemeld en door bronnen van het ministerie is bevestigd.De gevallen worden geanalyseerd in het Nationaal Centrum voor Microbiologie, dat over de nodige techniek beschikt om de diagnose te bevestigen of uit te sluiten, aldus bronnen in Madrid.

Na kennis te hebben genomen van de verdachte gevallen heeft Volksgezondheid de procedure gevolgd en het Waarschuwingscomité van de situatie op de hoogte gebracht. Het ministerie staat permanent in contact met het Europees waarschuwingssysteem om de ontwikkeling op mondiaal niveau te volgen. 

Hoe vindt overdracht plaats?

Dezelfde bronnen wijzen erop dat, hoewel de overdracht van deze ziekte normaliter via de ademhalingswegen verloopt, de acht verdachte gevallen erop wijzen dat de overdracht via contact met vloeistoffen plaatsvindt. Het zijn allemaal mannen die seksuele relaties hebben met andere mannen. Zij lijken voorspoedig te herstellen, ondanks dat het virus tot ziekenhuisopname kan leiden. 

Besmet in Nigeria

In Spanje worden 22 andere personen worden onderzocht op een mogelijke besmetting. Ook in de Verenigde Staten, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn gevallen van de ziekte geconstateerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren bevestigd dat het eerste bevestigde geval in Engeland dat van een persoon is die van eind april tot begin mei vanuit het VK naar Nigeria is gereisd en in de staten Lagos en Delta verbleef. De besmette persoon kreeg op 29 april uitslag en keerde op 4 mei naar het VK terug. In Portugal zijn reeds vijf patiënten ziek geworden door het virus, oorspronkelijk uit Centraal-Afrika komt. 

Tot dusver mild verloop

Vooralsnog zijn er geen ernstige besmettingen met apenpokken bekend in Europa en de Verenigde Staten. Desondanks is in sommige delen van Centraal-Afrika, de haard, een hoger sterftecijfer dan gemiddeld vastgesteld; de WHO schat de kans op overlijden als gevolg van dit virus op 10%. 

Symptomen

De belangrijkste symptomen en complicaties zijn hoge koorts en de opvallende huiduitslag, met een soort blaasjes, die over het hele lichaam kan verschijnen en eventueel waterpokkenachtige sporen kan achterlaten. Koorts, hoofdpijn, spierpijn, lymfadenopathie en vermoeidheid komen vaak voor. Een paar dagen na het begin van de koorts ontwikkelt zich uitslag, die vaak in het gezicht begint en zich vervolgens naar andere delen van het lichaam uitbreidt. Het is meestal een ziekte die vanzelf overgaat en de meeste mensen herstellen binnen enkele dagen. 

Eerste gevallen in 1970

Apenpokken is een zeldzame zoönose, een ziekte die door dieren op mensen wordt overgebracht. De eerste gevallen bij de mens werden in 1970 in de Democratische Republiek Congo vastgesteld. Het aantal gevallen in West- en Centraal-Afrikaanse landen is de afgelopen tien jaar toegenomen. Alle gevallen zijn in verband gebracht met een geïmporteerd geval of contact met geïmporteerde dieren. 

Dit vind je misschien ook leuk