Volksgezondheid sluit een geval van cholera-besmetting in Toledo uit

door admin
Volksgezondheid sluit een geval van cholera-besmetting in Toledo uit

Een 17-jarig meisje zou tijdens een feestje op een finca in Toledo uit een fonteintje water hebben gedronken. Direct daarna begon ze zich slecht te voelen met misselijkheid en diarree. Ze bleek volgens regeringsbronnen besmet te zijn geraakt met de bacterie die cholera veroorzaakt.

Analyses van het Instituut van Salus Carlos III in Madrid hebben echter aangetoond dat de ziekteverwekker niet het toxine produceert dat verantwoordelijk is voor de plotselinge diarreeprocessen die de dood van cholerapatiënten kunnen veroorzaken.

“Na de bijbehorende analyses is vastgesteld dat de ziekteverwekker in dit geval niet-toxigene Vibrio Cholerae 01 is en daarom wordt het niet beschouwd als een geval van cholera, maar van vibrio gastro-enteritis als gevolg van vibrio”, leggen bronnen van het ministerie uit.

De waarschuwing werd woensdag om 12.00 uur uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid van Castilla-La Mancha. Op basis daarvan en van de door El País geraadpleegde wetenschappelijke literatuur zou het gaan om het eerste autochtone geval van cholera in Spanje sinds 1979. “Dit is geen ernstig geval. Desondanks is de finca gesloten totdat zeker is dat er geen risico’s meer zijn voor de bevolking”, aldus een woordvoerder van de gezondheidsraad.

Wat is cholera?

Cholera is een infectieziekte die diarree, krampen en zwakte veroorzaakt en die in veel gevallen mild en zelfs asymptomatisch is. Wel wordt de ziekte als zeer gevaarlijk beschouwd omdat het bij sommige patiënten binnen enkele uren de dood kan veroorzaken door het grote verlies van vocht en minerale zouten. 

De veroorzaker van cholera is de bacterie Vibrio cholerae. De meest voorkomende overdrachtsroute is direct contact tussen twee mensen en vooral besmetting van water- en voedselnetwerken. Daarom treft de ziekte vooral minder ontwikkelde landen. Daar kan ze grote uitbraken en duizenden doden veroorzaken.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er jaarlijks tussen de 1,3 en 4 miljoen gevallen van cholera in de wereld en vallen er tussen de 21.000 en 143.000 doden.

De laatste twee geregistreerde cholera-uitbraken in Spanje dateren van 1971 en 1979. Het ging destijds om slechts enkele geïmporteerde gevallen. 

Dit vind je misschien ook leuk