Spanje verlaagt btw op gas van 21 naar 5 procent

door admin
Spanje verlaagt btw op gas van 21 naar 5 procent

Het is geen geheim dat het leven in, maar ook buiten Spanje, een stuk duurder is geworden. De inflatie is in bijna 38 jaar niet zo hoog geweest. Premier Sánchez van Spanje kondigde daarom vandaag vanuit het Moncloa aan de btw op gas per 1 oktober te verlagen van 21 naar 5 procent. Dit als maatregel om de financiële druk iets te verlichten. Op zijn Twitter-account bevestigde hij deze maatregel vanochtend.

In principe zal deze btw-verlaging tot het eind van het jaar duren, maar wanneer de situatie niet verbetert dan kan de Spaanse regering ervoor kiezen om ook in 2023 een lagere btw te hanteren.

Tweesporenbeleid belastingheffing op energie in Spanje

De Spaanse premier liet donderdagochtend tijdens een interview met de Spaanse zender Cadena SER weten dat hij aan de ene kant de Spanjaarden direct wil ondersteunen door minder btw te innen. Om dat ‘gat’ goed te maken liet de premier weten dat anderzijds grote energiebedrijven en financiële instellingen, die profiteren van de stijgende energieprijzen, te maken krijgen met extra belastingheffing om de lasten eerlijker te verdelen.

Voorstel al in april op tafel Spaanse regering

De Partido Popular legde deze maatregel in april 2022 al op tafel maar de partijen binnen de Spaanse regering waren hier op tegen. Toch werd er deze week nieuw leven geblazen in dit voorstel. Na veel gesprekken kondigde Pedro Sánchez deze maatregel vanochtend aan.

Desalniettemin uitte de Spaanse premier zijn bezorgdheid over de ‘zeer onzekere omstandigheden en toekomst van de economische situatie in Spanje, Europa en in de wereld.’ Hoewel hij vertrouwen heeft dat Spanje voldoende reserves heeft om de winter door te komen, wil hij door middel van deze maatregel ervoor zorgen dat iedereen zijn gasrekening kan blijven betalen.

Dit vind je misschien ook leuk