Spanje betaalt 172 miljoen euro extra aan noodlijdende eerstelijnszorg

door admin
Spanje betaalt 172 miljoen euro extra aan noodlijdende eerstelijnszorg

Ook is de baanonzekerheid in de zorg groot, waardoor steeds meer zorgprofessionals de eerstelijnszorg verlaten en het moeilijker is nieuw personeel aan te trekken. Met dit bedrag van 172 miljoen euro probeert de overheid in te spelen op een van de belangrijkste eisen van de platforms ter verdediging van de volksgezondheid.

Bekijk ook: Spaanse eerste hulp staat op instorten

Het item is opgenomen in de Algemene Staatsbegroting voor 2022 en zal worden verdeeld onder de autonome gemeenschappen. Het uiteindelijke doel is om het strategische kader van de eerstelijns- en gemeenschapszorg te implementeren. Het idee is dat er maatregelen worden genomen om de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg te verbeteren.

Dit bedrag wordt toegevoegd aan andere die de regering al heeft goedgekeurd, zoals dat voor ‘Salud Digital’ (digitale zorg) met 230 miljoen, of dat van het orale gezondheidsplan (tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten), dat 44 miljoen meer heeft.

Minister Darias van Volksgezondheid legde uit dat de “financiering is bestemd voor specifieke acties” die al door de autonome gemeenschappen zelf zijn bepaald, zoals de aanschaf van apparatuur die de diagnostische capaciteit verbetert.

Dit item heeft ook tot doel om andere soorten acties op te starten die dienen om de administratieve processen te optimaliseren en zo de dienstverlening van de eerstelijnszorg te versnellen. Ook zullen strategieën tegen kanker worden geïmplementeerd, zoals bijvoorbeeld het bevorderen van screening om baarmoederhalskanker op te sporen vanaf de basisschool.

“Bij dit bedrag komen de budgetten die elke autonome gemeenschap heeft aangewezen voor de eerstelijnszorg”, merkte Darias op.
De verdeling van deze gelden wordt besproken in de Interterritoriale Gezondheidsraad, die aanstaande woensdag bijeenkomt. “Deze regering werkt aan de versterking van de publieke sector”, benadrukte de regeringswoordvoerder, Isabel Rodríguez, op de persconferentie na afloop van de ministerraad.

Epidemiologische situatie

Tijdens de vergadering van de minister aanstaande woensdag met de regionale raadsleden zal ook de huidige situatie van het coronavirus worden besproken, evenals de epidemiologische situatie en de situatie van apenpokkenvaccins. De beschikbaarheid van doses tegen de infectie blijft schaars, hoewel experts erkennen dat het ergste van deze uitbraak al voorbij is.

Dit vind je misschien ook leuk