
De CSIF-vakbond (Central Sindical Independiente y de Funcionarios) waarschuwt over wachttijdfen van maximaal twee dagen die patiënten doorbrengen in observatie- of pre-opnamekamers voordat ze kunnen worden opgenomen op de juiste afdeling in het Hospital Clínico Universitario de Valencia.
ADVERTENTIE
Vakbond eist oplossingen
De vakbond eist oplossingen vanwege het gebrek aan ruimte om de grote bevolking van een deel van de provinciehoofdstad te bedienen. Volgens CSIF waren er deze maandagochtend vroeg 37 patiënten voorlopig opgenomen in observatiekamers en twee pre-opnamekamers van de Spoedeisende Hulp. Een daarvan wordt meestal gebruikt als technisch-chirurgische afdeling (BKO) en moest geschikt worden gemaakt voor een tiental patiënten.
Langste wachttijd 46 uur
Tien mensen zijn opgenomen met een gemiddelde wachttijd van 25 uur voordat ze naar een van de afdelingen kunnen worden overgebracht. Die wachttijd loopt in het geval van veel andere patiënten zelfs op tot 45 uur. In de andere observatiekamer was de langste wachttijd zelfs 46 uur.
De vakbondscentrale meldt verder dat de situatie verslechtert in de kamer die is omgebouwd tot pre-opname-2. Die wordt meestal gebruikt in verband met operatiekamers. Hier zijn een tiental patiënten opgenomen die gemiddeld 24 uur wachten. De langste wachttijd hier was twee volle dagen.
Carmen wacht al meer dan vijf uur
Las Provincias haalt enkele voorbeelden aan. Zoals Carmen die met haar zoon Javier in de spoedwachtkamer van het Hospital Clínico de Valencia zit sinds half acht 's ochtends. Het is na 13.00 uur en haar zoon heeft veel pijn en ze wachten op een chirurg om hem te genezen. Carmen is na zoveel uren wachten behoorlijk nerveus.
Het probleem is dat “ze niet weten wanneer ze kunnen opereren. Ze zeiden dat we moesten wachten en dat doen we dus. Zodra de chirurg vrij is, kan hij mijn zoon behandelen. Ik weet niet of ze zich ervan bewust zijn dat hij erg veel pijn heeft."
Lees ook: Privatisering van gezondheidsdiensten neemt toe in heel Spanje
Antonio wacht ook al uren sinds 9 uur 's ochtends. Hij heeft nog geen arts gezien. Wel is er een röntgenfoto gemaakt. Het wachten is op de uitslag. Hij is behoorlijk overstuur.
Hij is niet de enige die nerveus wordt. Paula is hier sinds iets na negenen. Ze is gekomen met haar dochtertje van net drie, die haar arm bezeerd heeft en wacht ook op de testresultaten. Ze is onrustig in de wachtkamer terwijl haar vader het kleine meisje in haar kinderwagen probeert te vermaken. “Je moet geduld hebben als je naar het ziekenhuis komt. Je moet lang wachten”, zegt Paula.
Ontoereikendheid van kamers
De vakbond eist onmiddellijke maatregelen vanwege het gebrek aan ziekenhuisbedden. Dat tekort wordt bovendien verergerd door de ontoereikendheid van kamers om chronische patiënten te verzorgen en door chirurgische activiteit gevolgd door opname. Daarbij komt nog de behoefte aan bedden voor patiënten die een katheterisatie of elektrofysiologische tests ondergaan.
Patiënten overbrengen naar andere ziekenhuizen
De vakbond vraagt naast een verbetering van de voorzieningen of het toepassen van calamiteitenplannen om patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen, om meer coördinatie in tussen de ziekenhuisdirectie en de eerstelijnszorg. Dat zou bijvoorbeeld een beter beheer van respiratoire ziektebeelden of cardiale en oncologische problemen mogelijk maken.
Ook tekorten in andere ziekenhuizen
Maar de verzadiging van de noodsituaties is niet exclusief voor het academisch ziekenhuis. De situatie is ook nijpend in Hospital General de Valencia, waar de wachtkamers ook vol zitten met patiënten die geduldig - in de meeste gevallen - zitten te wachten tot een arts ze kan zien.
Lees ook: Spanje heeft 35.000 ziekenhuisbedden nodig om EU-gemiddelde te bereiken