
Daarom begint het Spaanse gezondheidssysteem de met de herziening van protocollen op verdenking dat permetrine-crèmes hun effectiviteit hebben verloren. El País schrijft over de vijf maanden lange kruistocht van een Spaans stel met een zoontje tegen hun vijand: Sarcoptes scabiei, de mijt die schurft veroorzaakt. De intense jeuk die deze ziekte veroorzaakt, kan slechts het begin zijn van een langdurig gevecht.
Schurft is probleem voor volksgezondheid
Met tien- of honderdduizenden gevallen per jaar, zoals die van het genoemde stel - is schurft een probleem voor de volksgezondheid geworden in Spanje, daarover zijn alle experts het eens. Precieze aantallen zijn niet bekend omdat schurft niet verplicht is te melden.
Wel bekend zijn de cijfers van het aantal verkochte medicijnen tegen schurft in Spanje. Dat is omhoog geschoten van iets meer dan 200.000 in 2017 tot bijna 1,4 miljoen vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van het gespecialiseerde adviesbureau Iqvia.
Nieuwe resistente variant van parasiet
Een groeiend aantal artsen gelooft dat een nieuwe permethrine-resistente variant van de parasiet - de crèmebehandeling die in de eerste plaats aan de getroffenen wordt gegeven - de oorzaak is van de toename van infecties.
Patiënten die behandeling verkeerd inzetten
Anderen richten zich echter op het feit dat veel patiënten deze crèmes verkeerd bebruiken, waardoor ze niet genezen. Het probleem heeft in ieder geval zulke proporties aangenomen dat het gezondheidssysteem is begonnen met het herzien van zijn protocollen om de ziekte aan te pakken.
Gedeelde ziekte
“We zien al twee of drie jaar schurft. Ik denk dat het meer te maken heeft met verkeerd gebruik van behandelingen. De crème moet goed over het hele lichaam worden aangebracht en inwerken. En alle leden van een huishouden moeten het doen, want dit is een gedeelde ziekte. Slaat iemand over, dan heeft na korte tijd iedereen het opnieuws. Bovendien moet alle kleding goed gewassen worden, inclusief beddegoed en hoezen van de bank...", legt Francisca Gómez Molleda uit. Zij is huisarts in het Dobra Health Center in Torrelavega (Cantabrië).
Schurft jeukt niet in het begin
Cristina Galván is dermatoloog en vicevoorzitter van de International Alliance for Scabies Control (IACS). “Het probleem is dat de schurft in het begin niet jeukt. De eerste vier of zes weken merk je er helemaal niets van. De parasiet zal zijn tunnels in de huid graven, eieren leggen..., maar hij zal je pas beginnen te bijten als de reactie van het immuunsysteem na die tijd optreedt”, legt zij uit.
Deze vertraging is volgens experts de sleutel tot de moeilijke controle van uitbraken. “Wat soms gebeurt, is dat alleen degenen die jeuk hebben goed worden behandeld. Anderen denken dat ze prima zijn en dat ze het niet nodig hebben. Uiteindelijk krijgen ze dezelfde schurft, maar tegen de tijd dat ze het merken, hebben ze al weer anderen besmet. En zo eindigt het nooit”, voegt Galván toe.
Het is nog niet aangetoond dat de parasiet resistentie tegen permethrine heeft ontwikkeld. Wel moet het volgens specialisten verder worden onderzocht.
Ana Pulido, een dermatoloog in het Gregorio Marañón-ziekenhuis (Madrid), vindt dat er "bepaald wetenschappelijk bewijs begint te komen dat wijst op de ontwikkeling van resistentiemechanismen" door de parasiet. Dit "dwingt ons om het behandelingsregime te heroverwegen" met het gebruik van "orale ivermectine en andere lokale alternatieven zoals zwavelhoudende vaseline" bij patiënten die "niet verbeteren ondanks het correct opvolgen van het therapeutische advies".
Grote veranderingen in vijf jaar tijd
De gegevens over de verkoop van medicijnen tegen schurft, die door Iqvia aan El País zijn verstrekt, illustreren de grote veranderingen die de afgelopen vijf jaar hebben plaatsgevonden. De facturering van de behandelingen, waarvoor een recept nodig is en die door de volksgezondheid worden gefinancierd, is verachtvoudigd, gaande van ongeveer drie miljoen euro per jaar tot ongeveer 25 miljoen.