
De regering van Galicië, de Xunta, heeft besloten om vanaf volgend jaar de verkoop en het gebruik van energiedrankjes door minderjarigen te verbieden. De maatregel plaatst drankjes zoals Monster, Red Bull en Burn op dezelfde lijn als alcohol vanwege de gezondheidsrisico's die ze met zich meebrengen.
ADVERTENTIE
De stimulerende middelen in energiedranken kunnen nadelige effecten hebben op het cardiovasculaire en hersensysteem van tieners en adolescenten. Ook kunnen ze leiden tot slaapstoornissen, nervositeit, prikkelbaarheid en angst, aldus het ministerie van Gezondheid in Galicië.
Nieuwe wet
De afdeling werkt momenteel aan de ontwerpwet over verslavingspreventie bij minderjarigen om dit verbod te implementeren. Galicië zal de eerste autonome gemeenschap in Spanje zijn die een dergelijke maatregel neemt. Tot 2010 konden jongeren in Galicië vanaf 16 jaar alcoholische dranken van lage sterkte consumeren. Deze leeftijdsgrens is echter inmiddels verhoogd naar 18 jaar voor alle alcoholische dranken.
Verdere restricties
De nieuwe wetgeving zal ook de toegang van minderjarigen tot elektronische sigaretten, ook bekend als e-sigaretten, beperken. Bovendien zal er een verbod komen op reclame voor energiedrankjes gericht op kinderen.
Consumptietrends
Volgens een enquête besteld door het ministerie van Gezondheid, geeft vier op de tien middelbare scholieren in Galicië toe regelmatig energiedrankjes te consumeren. Dit aantal is met 31% gestegen tussen 2018 en 2021. Er is ook een aanzienlijk verschil tussen jongens en meisjes; bijna 50% van de jongens drinkt deze drankjes minstens een keer per maand, tegenover 31% van de meisjes.
Gemengde dranken
De gezondheidsrisico's nemen toe wanneer energiedrankjes worden gemengd met alcohol. Bijna 12% van de adolescente scholieren in Galicië kiest voor deze riskante combinatie, wat volgens experts een 'tikkende tijdbom' is.
Tot slot zal de nieuwe Galicische wet eisen dat energiedrankjes niet naast reguliere frisdranken mogen worden verkocht, maar apart moeten worden geplaatst om een duidelijk onderscheid te maken.
Lees ook: Spanje bij landen met grootste hoeveelheid drugs in afvalwater