Wel of geen privé zorgverzekering afsluiten in Spanje?

door admin
Wel of geen privé zorgverzekering afsluiten in Spanje?

Voor het verkijgen van privé gezondheidszorg in Spanje heeft men de beschikking nodig over een zorgverzekering uit Nederland of een privé zorgverzekering uit Spanje.

In dit artikel geven we meer informatie over de Spaanse privé zorgverzekeringen en de manier waarop zij werken. Over hoe je je kunt verzekeren, wat de premies zijn en waar je terecht kan, lees je meer indit artikel, dat eerder verscheen in de rubriek Zorg & Welzijn.  

Vergelijking gaat mank

In veel gevallen zijn wij geneigd om een Spaanse privé verzekering te vergelijken met een Nederlandse zorgverzekering. Dat is in veel opzichten niet verstandig, met name vanwege de volgende redenen:

  1. Spaanse zorgverzekeringen accepteren maar tot een bepaalde leeftijd;
  2. Spaanse zorgverzekeringen sluiten aandoeningen uit het verleden en heden uit;
  3. Spaanse zorgverzekeringen vergoeden geen medicijnen;
  4. Spaanse zorgverzekeringen zijn eenzijdig door de verzekeraar opzegbaar;
  5. Spaanse zorgverzekeringen mogen hun premie verhogen indien daar aanleiding toe wordt gezien;

Leeftijdsgrens

Over het algemeen geldt dat mensen tot 65 jaar zich privé kunnen verzekeren in Spanje. In sommige gevallen kan dit tot 70 jaar, met een (veel) hogere premie. Mensen die op jongere leeftijd een polis afsluiten kunnen bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar natuurlijk wel verzekerd blijven gedurende de rest van hun leven (maar dus niet meer wisselen van zorgverzekering). 

Aandoeningen uit het verleden en heden

Wanneer je in Spanje een privé zorgverzekering wilt afsluiten, ben je verplicht een vragenlijst in te vullen over je medische verleden. Aandoeningen uit het verleden en het heden worden vervolgens uitgesloten van dekking. In geval van een meniscusoperatie is dat nog geen groot probleem: de knie en soms ook de andere knie zijn uitgesloten van dekking. In geval van bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatklachten is dat een ander verhaal, want alle aandoeningen die daarmee verband zouden kunnen houden, worden uitgesloten. In geval van diabetes kan dat verstrekkende gevolgen hebben. 

Medicijnen

Alle privé zorgverzekeringen in Spanje vergoeden geen medicijnen, behalve de medicamenten die worden verstrekt in het ziekenhuis. Word je uit het ziekenhuis ontslagen, dan dien je zelf zorg te dragen voor de medicijnen of je kunt terecht bij de Seguridad Social (als je daar recht op hebt). 

Eenzijdig opzegbaar

In tegenstelling tot Nederland is de zorgpolis op ieder moment eenzijdig opzegbaar door de verzekeraar. Hieraan hoeven geen gegronde redenen ten grondslag te liggen. De vraag is of het veel gebeurt. Natuurlijk is de polis eveneens op ieder moment opzegbaar door de verzekerde. Houd dan wel rekening met de in het contract vastgestelde opzegtermijn. Meestal dient de premie tot die datum doorbetaald te worden.  

Verhoging premie

De verzekeraar mag de premie van de polis jaarlijks verhogen en is daarbij niet gebonden aan bepaalde maximum percentages. Er zijn voorbeelden bekend van verzekerden die gedurende een jaar meerdere malen een beroep deden op de verzekering en aan het einde van het jaar werden geconfronteerd met een aanzienlijke verhoging van de premie. 

Machtspositie

Mede op basis van bovenstaande zaken, heeft de Spaanse zorgverzekering zich verzekerd van een bepaalde machtspositie. Die wordt nog eens versterkt door de ‘kleine lettertjes’ in de polis. Deze exacte polisvoorwaarden worden in veel gevallen niet aan de verzekerde verteld bij het afsluiten van de verzekering. De schuld hiervoor ligt in veel gevallen bij de tussenpersonen die met name worden gedreven door de provisies die door verzekeringsmaatschappijen worden betaald. Over het algemeen geldt ‘hoe hoger de premie, hoe beter de dekking’.

Goedkope polissen beperken de dekking in veel gevallen aanzienlijk: zo is het aantal dagen op de intensive care beperkt en zijn bijvoorbeeld dure medicijnen en prothesen niet inbegrepen. Verzekerden worden dan meestal met deze ongemakken geconfronteerd als ze al in het ziekenhuis zijn en dat levert vaak heel vervelende toestanden op.

Als iemand middels de polis voor 3 dagen Intensive Care verzekerd is, wordt men daarover door het ziekenhuis geïnformeerd en is het kiezen of delen: de resterende dagen zelf betalen of op zoek naar een alternatief. Als dat er al is, is dat in het publieke ziekenhuis. Zo denkt men goed verzekerd te zijn, maar wordt men geconfronteerd met ongemakken en hoge extra kosten.

Hetzelfde geldt in geval van premieverhogingen. Die zijn onaangenaam, maar door de machtspositie van de verzekeraar vaak onontkoombaar. Als je al een aardig medisch verleden hebt opgebouwd, heeft het geen zin om van verzekering te veranderen. Alle aandoeningen uit het verleden worden namelijk uitgesloten. Er is dan dus geen alternatief. 

Wel of geen privé zorgverzekering?

Privé zorgverzekeringen in Spanje hebben wel degelijk nut en kunnen veel comfort en extra’s bieden voor mensen die daarmee gebaat zijn. De keuze voor een privé verzekering moet echter wel bewust gemaakt worden met volledige kennis van de polisvoorwaarden. Deze keuze is met name ook afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen. Denk hierbij aan leeftijd, gezindssamenstellingen, medische historie en de fysieke gesteldheid.

Dit vind je misschien ook leuk