Achtste dode als gevolg van besmetting met legionella in Barcelona

door admin
Achtste dode als gevolg van besmetting met legionella in Barcelona

In Sabadell overleden eerder al vier personen als gevolg van de besmetting. Hier raakten in totaal 35 personen besmet. Hiervan werden er 14 opgenomen in het ziekenhuis en 16 zijn er al ontslagen. In de plaats Ripolett werden 5 personen met een besmetting opgenomen, waarvan er drie zijn overleden en twee weer thuis zijn.

In totaal liggen er nog 14 patiënten in het ziekenhuis. Volgens de regionale gezondheidsautoriteiten in Catalonië gaat het om patiënten in de leeftijd van 50 tot 92 jaar die vanwege hun bestaande gezondheidssituatie al tot een risicogroep behoren. 

De oorzaak van de besmetting of wellicht twee besmettingshaarden (in Sabadell en Ripolett) is nog steeds niet bekend. De resultaten van het onderzoek of de besmettingshaard(en) in waterkoeltorens bevinden zijn nog niet binnen.

Theoretisch kunnen er nog steeds nieuwe gevallen van besmetting komen aangezien de incubatietijd van de ziekte circa tien dagen is. Legionella, ook wel veteranenziekte genoemd, is een longinfectie die wordt veroorzaakt door de bacterieLegionella pneumophila. De veteranenziekte is een potentieel ernstige aandoening met een overlijdensrisico van 5 tot 25 procent. 

De veteranenziekte begint met hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met hoge koorts. De patiënt heeft vaak een droge hoest en is soms kortademig. De bacterie tast de binnenkant van de longblaasjes aan, waardoor het lichaam geenzuurstof meer kan opnemen. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben, maar is door directe toediening van de juiste antibiotica goed te behandelen (bron: wikipedia).

Dit vind je misschien ook leuk