Spanje gebruikt stamcellen om beschadigde harten te genezen

door admin
Spanje gebruikt stamcellen om beschadigde harten te genezen

Het gaat om het Gregorio Maranon ziekenhuis in Madrid. Dit is nu van plan om 55 patiënten te behandelen met dezelfde techniek in een klinisch experiment, zo maakte de regionale overheid van Madrid bekend in een persverklaring.

Zeven patiënten werden al geopereerd. Stuk voor stuk maakten zij een goede vooruitgang mee ondanks dat ze serieuze schade aan hun hartweefsel hadden opgelopen. Dit meldt het ziekenhuis in een persverklaring.

Eerste keer

‘Het is de eerste keer dat allogene cellen, stamcellen die van een andere patiënt afkomstig zijn, werden gebruikt om schade aan een hart veroorzaakt door een hartaanval te behandelen.’

Een hartaanval ontstaan wanneer het orgaan een gebrek heeft aan zuurstof, zoals in geval van een bloedprop die de toevoer van het bloed naar het hart onderbreekt.

Als het hart aan het genezen is, wordt de dode spier vervangen door littekenweefsel, maar omdat dit weefsel verreweg niet dezelfde capaciteiten heeft als gezond weefsel wordt de mogelijkheid om bloed rond te pompen gereduceerd.

Patiënten die een niet al te zwaar hartfalen meemaakten, kunnen weer een normaal leven leiden met hulp van medicijnen, terwijl patiënten met zwaar letsel voortdurende pijn en stress hebben omdat alle dagelijkse taken zoals het nemen van een douche of boodschappen doen hen volledig kunnen uitputten.

Regenereren hart

Wereldwijd zijn artsen op zoek naar manieren om het hart te regenereren door het littekenweefsel te vervangen. Stamcellen vormen al langer een prominente rol in hun plannen, hoewel tot zover alleen de stamcellen van de betreffende patiënt zelf werden gebruikt en niet die van een ander.

Donorcellen kunnen op voorraad worden gehouden zodat ze onmiddellijk te gebruiken zijn in tegenstelling tot de eigen stamcellen van een patiënt. De proef oin Madrid wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie. Het ziekenhuis coördineert het onderzoek waaraan inmiddels circa 20 Europese instellingen deelnemen.

Dit vind je misschien ook leuk