Aantal orgaantransplantaties in Spanje neemt opnieuw toe

door admin
Aantal orgaantransplantaties in Spanje neemt opnieuw toe

Na de positieve vooruitzichten van het afgelopen jaar voor mensen die op een donororgaan wachten, is het aantal transplantaties aan het begin van 2015 nog verder gestegen. Dat maakte de directeur van de Spaanse Transplantatie Stichting (ONT) bekend tijdens een nationaal transplantatiecongres in Zaragoza. 

 

Nederland blijft achter 

 

Met meer dan 36 transplantaties per miljoen inwoners vond er in Spanje vorig jaar voor het eerst een toename plaats. In Frankrijk was dit getal 26, in Engeland 21 en in België 25. Nederland bleef achter met slechts 16 donaties per miljoen inwoners. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Spanje 126 transplantaties meer uitgevoerd dan in de vergelijkbare periode van het vorig jaar. Deze toename heeft betrekking op alle orgaantypes. 

 

Groei zal naar verwachting doorzetten


Deze positieve cijfers onderstrepen het belang van orgaandonaties uit donoren die overleden ten gevolge van een harstilstand. Op 28 maart van dit jaar publiceerde de Spaanse krant El País een artikel over nieuwe technieken waarmee ook het hart van deze donoren geschikt kan worden gemaakt voor transplantatie. Momenteel werkt de ONT aan verbetering van de coördinatie tussen de spoedeisende hulp en de intensive care afdelingen van de Spaanse ziekenhuizen om geen kansen te verliezen voor potentiele orgaandonaties. 

 

Geen persoonlijke campagnes

 

Op het congres heeft de ONT nogmaals benadrukt dat het houden van campagnes voor het verkrijgen van donororganen voor specifieke personen verboden is. Dat heeft zich de afgelopen jaren vooral voorgedaan voor beenmergtransplantaties. Per maand worden in Spanje ongeveer 3000 nieuwe donoren geregistreerd voor een beenmergtransplantatie. Het streefaantal van 200.000 beenmergdonoren in 2016 is nu al bijna gehaald.

Dit vind je misschien ook leuk