Farmaceutische industrie speelt in op angst voor ziekte

door admin
Farmaceutische industrie speelt in op angst voor ziekte

Volgens het Spaanse huisartsen-echtpaar Juan Gérvas y Mercedes Pérez-Fernández is de gezondheidszorg van tegenwoordig niet meer humaan en zorgzaam, maar arrogant en almachtig. De twee artsen zijn van mening dat de medische wereld ons de macht over eigen lijf en gezondheid uit handen heeft genomen. Ze zetten dit uiteen in hun onlangs verschenen boek La expropiación de la salud (De onteigening van gezondheid).

 

Afhankelijkheid

 

De twee huisartsen stellen dat de mensheid afhankelijk is geworden van geneesmiddelen. We slikken niet alleen medicijnen op momenten dat het echt nodig is, maar vaak al preventief. Dit ongelimiteerde medicijngebruik is volgens het artsenduo schadelijk voor zowel de lichamelijke als mentale de gezondheid. Vaak blijken de bijwerkingen meer kwaad te doen dan dat het middel effectief is.

 

Angst maakt ziek

 

We hechten doorgaans te veel waarde aan het oordeel van een arts. Hierdoor kunnen we  bijna niet meer zelf voelen of we ziek of gezond zijn. Bij twijfel schrijven artsen vaak -voor de zekerheid- iets voor aan de patiënt. Jammer genoeg voelen miljoenen mensen zich ziek, terwijl ze kerngezond zijn. Deze angst voor ziekte en ongemak veroorzaakt veel onnodig lijden. 

 

Luisteren naar je lichaam

 

Wie echt goed naar zijn eigen lichaam luistert, heeft geen bevestiging van een arts nodig, aldus de twee schrijvers. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zelf zeggen te voelen dat ze gezond zijn, terwijl de arts zegt dat ze ziek zijn, minder kans hebben te overlijden dan mensen die zelf zeggen ziek te zijn, maar waarvan de arts zegt dat er niets aan de hand is. 

 

Goede gezondheidszorg

 

De huidige gezondheidszorg is gebaseerd op cijfers en winst maken en heeft vaak maar weinig oog voor de behoeftes van de patiënt, menen Gérvas en Pérez-Fernández. Artsen en verplegend personeel tonen maar weinig mededogen, en proberen alleen die ene kwaal te verhelpen. Een echt goede gezondheidszorg zou meer aandacht voor de hele menselijke kant moeten hebben, zegt het artsenpaar.

 

Hoge verwachtingen

 

Volgens Gérvas en Pérez-Fernández hebben patiënten te hoge verwachtingen van de medische wereld en willen ze geloven dat er voor elk ongemak een ‘pilletje’ bestaat. Daarnaast lijken we steeds minder te willen accepteren dat het leven ups en downs heeft, met aangename maar ook onaangename kanten. De farmaceutische industrie speelt daar handig op in en laat ons geloven dat we nooit meer hoeven te lijden. Ons recht op ziekte, pijn, ongemak en sterven zijn ons hiermee uit handen genomen, aldus de twee, terwijl dat allemaal zaken zijn die onlosmakelijk met het leven verbonden zijn. 

 

Nieuwe mindset

 

Gérvas en Pérez-Fernández zijn van mening dat er iets essentieel moet veranderen, zowel in de hele gezondheidszorg als bij de patiënt. Zo moeten patiënten hun verwachtingen van de medische wetenschap bijstellen en accepteren dat niet elk ongemak hoeft te worden opgelost met een medische behandeling of medicijn. Daarnaast moet de medische wereld ervoor zorgen dat haar handelen altijd meer goed dan kwaad doet en negatieve bijwerkingen dus niet meer zo gemakkelijk voor lief nemen. Ook moeten academici en wetenschappers meer aandacht krijgen voor de ethische kant en zich alleen richten op de ontwikkeling van middelen die nauwelijks schadelijke bijwerkingen hebben.

Dit vind je misschien ook leuk