De Canarische eilanden hebben de slechtste gezondheidszorg

door admin
De Canarische eilanden hebben de slechtste gezondheidszorg

Sinds 2004 publiceert deze organisatie jaarlijks een onderzoeksrapport over de gezondheidszorg in de autonome regio’s. Het oorspronkelijke doel van het onderzoek was om de verschillen in de gezondheidszorg te evalueren na de verschuiving van bevoegdheden naar de autonome regio’s in 2001.

Top 3

In de top drie van beste gezondheidszorg staan Baskenland, Navarra en Aragon. De Canarische eilanden, Valencia en Catalonië staan onderaan de lijst. Het is de eerste keer dat Baskenland bovenaan staat, want de afgelopen twee jaar was Navarra de koploper gevolgd door Aragon en Asturië.

De gezondheidszorg is gemiddeld in Castilla y León, Cantabrië, Galicië, La Rioja en Andalusië. De zorg in Madrid, Murcia, de Balearen, Castilla-La Mancha en Extremadura is gebrekkig.  In het afgelopen jaar is een algemene verslechtering te zien door de bezuinigingen op de volksgezondheid.

Laagste score

Valencia en de Canarische eilanden scoren het laagste, net als de afgelopen zes jaar. Catalonië is vier plaatsen gezakt en staat op de vijftiende plek terwijl het in 2009 op de vijfde plaats stond. Deze daling komt volgens Sánchez doordat het de eerste regio was die in 2010 begon met grote bezuinigingen in de zorg. De gevolgen van deze bezuinigingen merk je in de opvolgende jaren. Extremadura is twee plaatsen gezakt in vergelijking met het vorige onderzoek uit 2014 en Andalusië en Castilla-La Mancha zijn drie plaatsen gezakt.

Bezuinigingen

Deze resultaten komen naar voren uit het onderzoeksrapport dat vorige week werd gepubliceerd. Het rapport is gebaseerd op gegevens uit 2014 en 2015, nog van voor de regionale verkiezingen. De voorzitter van de federatie, Marciano Sánchez Bayle, dringt aan om te stoppen met verdere privatisering en bezuinigingen op de zorg. Hij stelt voor om het beleid te veranderen zodat de Spaanse gezondheidszorg weer iets is om trots op te zijn, op nationaal en internationaal niveau.

Een sterke daling

De voorzitter van de federatie beweert dat de kwaliteit van de gezondheidszorg sterk daalt door de  bezuinigingen die tussen de 15 tot 21 miljard euro bedragen. Daarnaast is er gekort op werknemers in de zorg. Er werken nu ongeveer 40.000 professionals minder dan voor de bezuinigingen.

Ongelijkheid

De verschillen in kwaliteit van de gezondheidszorg per regio zijn toegenomen en de ongelijkheid is buiten porporties, gaat Marciano Sánchez verder, en dit brengt de binding tussen de regio’s in gevaar. Ook wint de private zorgsector aan terrein in sommige regio’s. Op dit gebied winnen Madrid, Catalonië, Valencia en de Balearen.

De parameters die gebruikt zijn voor het onderzoek zijn de wachtlijsten, de uitgaven per hoofd van de bevolking, het aantal bedden, het aantal professionals, het aantal operatiezalen, het aantal uitgevoerde keizersneden en CT-scans, de uitgaven voor geneesmiddelen en de waardering van de burgers.

De mening van de burger

De wachtlijsten kun je niet vaststellen met officiële gegevens omdat deze informatie volgens Sánchez niet wordt vrijgegeven. Daarom zijn in het onderzoek statistieken gebruikt die gebaseerd zijn op gegevens die de burgers afgeven. Zo is bijvoorbeeld het percentage mensen dat zegt binnen 24 uur terecht te kunnen in de eerstelijns zorg 4,4% in Catalonië tegenover 58,8% in La Rioja.

De mening van de burger telt mee in dit onderzoek en laat ook belangrijke verschillen zien in de tevredenheid over de gezondheidszorg. De weergave van tevredenheid in procenten varieert tussen de 7,18% in Navarra en 5,55% op de Canarische eilanden

Dit vind je misschien ook leuk