Zwaarder seizoen op komst voor mensen met allergie in Spanje

door admin
Zwaarder seizoen op komst voor mensen met allergie in Spanje

Dit voorspelt Joaquín Sastre, voorzitter van het SEAIC (de Spaanse Vereniging van Allergie en Klinische Immunologie). De pollenconcentraties zijn vooral hoog in Andalusië en Extremadura. In die regio’s komen veel pollen voor van grassen en olijfbomen. Op de Canarische Eilanden, la Cantábrica en de Mediterranéo zijn de concentraties laag en in Centraal Spanje gemiddeld.

Hoge pollenconcentratie

Ángel Moral, voorzitter van het Aerobiologie-comité van het SEAIC, presenteerde vorige week de voorspellingen voor de komende maanden. Die zijn gebaseerd op de temperatuur en de geregistreerde neerslag in de voorbije herfst en winter. Ondanks de recente hevige regenval is er in deze periode gemiddeld zo’n 9% minder neerslag gevallen. In Madrid, Castilië-La Mancha, Extremadura en Andalusië is zelfs 25% minder neerslag gevallen. De pollenconcentratie is daardoor erg hoog. Dit jaar worden wel minder pollen van olijfbomen verwacht, omdat die alleen om het jaar veel pollen produceren en er vorig jaar al recordhoogtes behaald zijn.

Laagste pollenconcentraties

In Madrid, Castilië en León, Castilië-La Mancha en Aragón verwacht men lagere pollenconcentraties evenals langs de mediterrane kuststrook en de Cantabrische kust. De pollenconcentratie is het laagst op de Canarische Eilanden: tussen de 125 en 380 gram per m³.

Plataan als boosdoener

In sommige regio’s zal de plataan allergieën oproepen. Tussen half maart en begin april zorgt deze boom voor een pollenexplosie. De plataan komt veel voor in grote steden. Alleen al in Madrid staan er 73.000 en ook Barcelona telt er 57.000. Sastre geeft aan dat het een goede boom is voor een stad, omdat hij sterk is, luchtvervuiling en watertekort verdraagt en snel groeit. Het probleem is echter dat hij veel pollen produceert. Daarom verzoekt Sastre de ambtenaren ruimtelijke ordening om platanen te vervangen door andere bomen die minder allergieën opwekken. Moral voegt daaraan toe dat de luchtvervuiling in de steden de pollenproductie ook nog eens bevordert. Op het platteland zijn er minder hooikoortsklachten, ook als daar meer pollen zijn dan in de stad. In Madrid kan men dus meer last van hooikoorts hebben dan bijvoorbeeld in Extremadura, waar er meer pollen zijn.

Actueel pollennieuws

In april presenteert het SEAIC op haar website het actuele pollennieuws, met daarop getallen en grafieken over de pollen per regio. Daarnaast is er een mobiele app beschikbaar, “Polen control”, waarmee je meldingen kunt ontvangen over de pollenconcentratie in jouw omgeving.

Te weinig specialisten

Artsen hebben kritiek op de ongelijke verdeling van specialisten over Spanje. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet er 1 allergoloog per 50.000 inwoners beschikbaar zijn. De laatste berekeningen van het Nationaal Instituut voor Statistiek in Spanje (INE) geven aan dat er 46,4 miljoen Spanjaarden zijn, dus zijn er 928 allergologen nodig. Er zijn er echter maar 800. Het tekort is vooral nijpend op de Balearen, waar 22 allergologen nodig zouden zijn, maar er geen enkele beschikbaar is. Daardoor ontstaan volgens de artsen lange wachtlijsten en moeten andere artsen de patiënten proberen te helpen.

Gemiddeld is er in Spanje minder dan één allergoloog per 50.000 inwoners, maar in La Rioja zijn er dat 2,5 en in Baskenland 2. Andalusië, Cantabrië en Asturië moeten het doen met minder dan 0,5. Ook in Catalonië en de autonome gemeenschappen van Valencia, Galicië en Murcia zijn er te weinig.

Behandelmethoden

Een allergoloog kan een goede analyse maken van de allergieklachten. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor meerdere stoffen (allergenen) en moeten dus een persoonlijk behandeltraject volgen. Om te beginnen wordt er een bloedtest afgenomen, waarbij de aanwezige antilichamen tegen allergenen worden gemeten. Dit geeft aan waarvoor je allergisch bent. Vervolgens zijn er twee behandelingslijnen: symptoombestrijding en genezing. In het eerste geval gebruik je neusspray en antihistamine die de allergische reactie onderdrukken. Deze behandellijn wordt door bijna iedereen gevolgd. Daarnaast kun je immunotherapie volgen die gericht is op genezing. Hierbij krijg je gedurende meerdere jaren vaccinaties toegediend of moet je pillen slikken. Hierdoor gaat het immuunsysteem op den duur minder heftig reageren op allergenen.

Dit vind je misschien ook leuk