Dodelijk Krim-Congovirus maakt slachtoffer in Spanje

door admin

Een verpleegster die hem in het Infanta Leonor-ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad behandelde, raakte besmet is ligt nu in quarantaine. De 200 mensen met wie de overleden man en de besmette verpleegster in aanraking zijn gekomen worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Tekenbeet

De 62-jarige man heeft het virus naar verluidt opgelopen na een tekenbeet tijdens een wandeling in de natuur van Castilla y León. Het is de eerste keer dat het virus in Spanje opduikt. Normaal komt deze soort koorts voor in Afrika, de Balkanlanden, het Midden-Oosten en delen van Azië.

Herders en boeren

Het virus dankt zijn naam aan het feit dat de eerste ontdekking ervan werd gedaan bij Sovjet-soldaten in de Krim in 1944. Daarna dook het virus op in 1956 in Belgisch Congo. In 2008 kwamen er nog 50 mensen in Turkije om het leven als gevolg van de ziekte. Dat waren vooral herders en boeren. In 2011 werd het virus ontdekt in teken in Spanje. Het is de eerste keer dat er een menselijke besmetting heeft plaatsgevonden.

Besmetting en symptomen

Iemand die besmet is geraakt het de Krim-Congo koorts loopt een risico van 30% om te overlijden. Het virus wordt overgebracht door contact met het bloed of andere lichaamssappen, zoals speeksel of braaksel. Daarom loopt medisch personeel het meeste risico. Een besmetting levert vrij snel een ziektebeeld op met koorts, spierpijn, pijnlijke lymfeklieren, hoofdpijn, sufheid, buikpijn en luchtwegklachten. Complicaties worden veroorzaakt door hevige interne bloedingen in een later stadium van de ziekte. Voor mensen en dieren bestaat er nog geen vaccin tegen de Krim-Congo-hemorragische koorts.

Dit vind je misschien ook leuk