Nederlandse vis in Spanje risico voor volksgezondheid

door admin
Nederlandse vis in Spanje risico voor volksgezondheid

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid ontving een alert uit Duitsland over de vis. Het gaat om de soort blankvoorn (in het Spaans Rutilo) die in Spanje onder nummer NL 6114EG wordt gedistribueerd door het Duitse Monolith Süd Gmbh. Het alert volgde op het feit dat in Duitsland iemand vergiftigd raakte na het consumeren van de vis. In Valencia zijn er vermoedelijk twee personen ook ziek van geworden.

Het gaat om gevallen van botulisme. Dit is een vergiftiging door een bacterie die weinig voorkomt maar die veroorzaakt wordt het onjuist inmaken en/of bewaren van bepaald voedsel.

Relatief kleine hoeveelheden

In Spanje gaat het om relatief kleine hoeveelheden van tussen 1 en 3 kilo vis die zijn gedistribueerd. In totaal betreft het 19 kilo verspreid over winkels in Barcelona, Badalona, Sabadell, Salou en Lleida. Daar is de vis inmiddels niet meer te koop. In Valencia ging het om Valencia stad, La Nucia, Orihuela, Dénia, Torrevieja, Benidorm, Altea en Alicante.

Wie de vis in huis heeft, wordt dringend geadviseerd dit niet te eten. Mocht het al wel gegeten zijn er er klachten zijn ontstaan, dan moeten mensen dat direct melden bij de plaatselijke gezondheidsdiensten.

Blankvoorn

Blankvoorn is een vis uit de familie van de karperachtigen en het is de meest algemeen voorkomende vis die in elk watertype in Nederland en andere Europese landen voorkomt. De vis kan leven in meren, stromend en zelfs brak water en wordt in Nederland niet of nauwelijks gegeten.

Dit vind je misschien ook leuk