Op 25 november was Málaga het toneel van het meest prestigieuze gastronomische gala van het jaar. In SOHRLIN Andalucía, het culturele project van Antonio Banderas, presenteerde de Michelin-gids Spanje en Andorra 2026 zijn nieuwe selectie. Onder leiding van presentator Jesús Vázquez kwamen chef-koks, sommeliers, restaurantmanagers en liefhebbers samen voor een avond vol emoties, verrassingen en culinaire glans. En natuurlijk voor de begeerde ster.
De gids bekroont dit jaar 25 restaurants met hun eerste ster. Daarmee groeit het totaal aantal sterrenzaken in Spanje en Andorra naar bijna 260. Michelin hanteert daarbij vijf vaste criteria: kwaliteit van ingrediënten, harmonie van smaken, beheersing van technieken, persoonlijkheid van de chef en de consistentie van het menu door de tijd. De nieuwe restaurants zijn:
Andalusië en Canarische Eilanden
- Faralá – Cristina Jiménez (Granada)
- Mare – Juan Viu (Cádiz)
- Ochando – Juan Carlos Ochando (Los Rosales, Sevilla)
- Palodú – Cristina Cánovas & Diego Aguilar (Málaga)
- Recomiendo – Periko Ortega (Córdoba)
- Haydée By Víctor Suárez – Víctor Suárez (Adeje, Tenerife)
- El Taller Seve Díaz – Seve Díaz (Puerto de la Cruz, Tenerife)
Middellandse Zeegebied
- Barahonda – Alejandro Ibáñez (Yecla, Murcia)
- Llavor – Jorge Lengua (Oropesa del Mar, Castellón)
- Rubén Miralles – Rubén Miralles (Vinaròs, Castellón)
- Simposio – Roger Julián Martínez (San Antonio de Benagéber, Valencia)
Catalonië
- Scapar – Koichi Kuwabara (Barcelona)
- Kamikaze – Enric Buendía (Barcelona)
Centrum en Noord-Spanje
- Ancestral – Víctor Infantes & Saúl González (Pozuelo de Alarcón, Madrid)
- Emi – Rubén Hernández (Madrid)
- Èter – Sergio Tofé (Madrid)
- Casa Rubén – Rubén Coronas (Tella, Huesca)
- Bakea – Alatz Bilbao (Mungia, Vizcaya)
- Islares – Julen Bergantiños (Bilbao)
- Itzuli – Íñigo Lavado (Donostia/San Sebastián)
- La Revelía – Fernando González (Amorebieta/Etxano)
- Miguel González – Miguel González (Ourense)
- Pico Velasco – Nacho Solana (Carasa, Cantabrië)
- Regueiro – Diego Fernández (Tox, Asturië)
- Vértigo – Rafael Centeno (Sober, Lugo)
Nieuwe twee sterrenrestaurants, maar geen nieuwe ’top’
Naast deze 25 nieuwkomers zijn er vijf restaurants die nu twee sterren dragen: Enigma, Aleia, Mont Bar en La Boscanain Catalonië, en Ramón Freixa in Madrid.
Opvallend is dat er dit jaar géén nieuwe drie sterrenrestaurants zijn bijgekomen. De zestien restaurants die in 2025 de hoogste onderscheiding hadden, behouden hun status, maar er zijn geen nieuwe toetreders tot deze exclusieve top. Dat onderstreept hoe uitzonderlijk en zeldzaam de derde ster blijft binnen de Spaanse gastronomie.
Duurzaamheid
Bij Michelin gaat het al lang niet meer alleen om culinaire perfectie. De Groene Ster beloont restaurants die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Die werken met lokale en seizoensgebonden producten. Zij voorkomen verspilling en geven het duurzaam bewustzijn bij gasten en medewerkers een boost.
Deze erkenning gaat naar vijf restaurants:
- Ama – Gorka Rico & Javier Rivero (Tolosa)
- Bakea – Alatz Bilbao (Mungia, Vizcaya)
- Garena – Julen Baz (Dima, Vizcaya)
- Hika – Roberto Ruíz (Villabona, Guipúzcoa)
- Terraem – David Rivas (Port de Pollença, Mallorca)
De Groene Ster laat zien dat gastronomie niet alleen draait om smaak en techniek, maar ook om maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Opmerkelijk: Spaanse Michelin-restaurants weigeren vaker kinderen als de chef een man is
Speciale onderscheidingen
Naast de sterren en groene onderscheidingen kregen ook enkele sleutelfiguren van de Spaanse gastronomie een bijzondere prijs uitgereikt:
- Service Award 2026: Abel Valverde (Desde 1911, Madrid) Valverde werd bekroond om zijn uitzonderlijke werk in de zaal. Valverde staat bekend om zijn gastvrijheid, precisie en vermogen om de beleving van gasten naar een hoger niveau te tillen.
- Sommelier Award 2026: Luis Baselga (Smoked Room, Madrid) Baselga kreeg de onderscheiding voor zijn verfijnde wijnselectie en talent om perfecte combinaties te maken tussen gerechten en wijnen. Zijn werk draagt bij aan de internationale reputatie van de Spaanse wijncultuur.
- Young Chef Award: Juan Carlos García (Vandelvira, Baeza). Deze veelbelovende jonge chef overtuigde met creativiteit, techniek en een frisse kijk op de Andalusische keuken. Een chef om voor om te rijden, aldus Michelin.
- Mentor Chef Award: Quique Dacosta (Quique Dacosta Restaurante, Denia). Deze leermeester en inspirator van een nieuwe generatie chefs ontvang de award omdat hij veel talenten heeft begeleid. Dacosta blijft een invloedrijke stem in de Spaanse gastronomie.
Klik hier voor een overzicht van alle sterrenrestaurants in Spanje.